skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z gęsi? Do tego potrzebujesz gęsi, warzyw i mąki z jajkiem. Każda część tuszy nadaje się do bulionu. Najlepiej użyć części zupy (tył, skrzydła, nogi). Miałem gęsi mostek na kości, zrobiłam z niego zupę.
Krok 2:
Więc umyj mięso pod bieżącą wodą, usuń resztki piór, jeśli takie istnieją. Cebulę i marchewkę dokładnie umyć, lepiej szczotką. Wyślij gęś i warzywa do garnka. Zwykle zostawiam cebulę nieobraną, łuski cebuli nadają bulionowi ładny żółty odcień. Możesz wstępnie obrać cebulę i marchewkę. Wlej zimną wodę do garnka i umieść na dużym ogniu.
Krok 3:
Po ugotowaniu usuń powstałą pianę, sól bulionową do smaku i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe(około półtorej godziny). Jeśli masz ptaka domowego, może to zająć trochę więcej czasu.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę. Weź jajko, szczyptę soli i niepełną szklankę mąki.
Krok 5:
Rozbij jajko, dodaj do niego szczyptę soli i stopniowo zacznij dodawać mąkę.
Krok 6:
Zagniataj ciasto, cały czas dodając trochę mąki.
Krok 7:
Ciasto powinno być wystarczająco elastyczne i gęste.
Krok 8:
Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na chwilę "odpocznij". Następnie usuń folię i ponownie dobrze zagniataj ciasto.
Krok 9:
Rozwałkuj cienką warstwę o grubości 1-2 milimetrów, posyp mąką na wierzchu.
Krok 10:
Zwiń warstwę w rolkę.
Krok 11:
Wytnij rolkę cienkim, ostrym nożem wzdłuż, jak na zdjęciu.
Krok 12:
A następnie pokrój w poprzek niezbyt grubo. Możesz jednak pokroić makaron w dowolny dogodny dla Ciebie sposób, czyniąc go minimalnie cienkim lub grubszym.
Krok 13:
Podziel makaron palcami i pozostaw do wyschnięcia na stole.
Krok 14:
W tym czasie obierz ziemniaki i małą cebulę. Opłucz warzywa i zioła w czystej wodzie.
Krok 15:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i posiekaj cebulę bardzo drobno.
Krok 16:
Wyjmij mięso gęsi i warzywa z bulionu. Bulion można przecedzić przez sito lub gazę.
Krok 17:
Postaw garnek na dużym ogniu, dodaj ziemniaki i cebulę. Po ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj ziemniaki do miękkości (około 15-20 minut).
Krok 18:
Lekko schłodzone mięso drobiowe pokroić na porcje. Tłuste skórki można usunąć.
Krok 19:
Posiekaj drobno warzywa. Do makaronu zwykle używam kopru włoskiego i szczypiorku. Jak dla mnie są idealne do tej zupy.
Krok 20:
Maksymalizuj ciepło pod patelnią, dodaj makaron do bulionu z ziemniakami, wszystko dobrze wymieszaj. Wyślij to samo mięso na patelnię. Po ugotowaniu ponownie zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę przez około 1 minutę.
Krok 21:
Dodaj warzywa i zdejmij patelnię z ognia, odstaw na około 10-15 minut. W tym czasie makaron w zupie osiągnie pełną gotowość. (Jeśli masz duże ciasto, makaron należy gotować na kuchence przez co najmniej pięć minut).
Krok 22:
Nasz pachnący makaron jest gotowy, czas podać!
gotowe mięso można dodać nie do garnka, ale podawać każdemu osobno podczas serwowania.
do zupy z gęsi z makaronem można opcjonalnie dodać marchewkę, doda ona smaku i jasności gotowemu daniu. Aby to zrobić, zetrzyj obrane marchewki na drobnej tarce i wyślij je wraz z cebulą i ziemniakami do bulionu (krok 17).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g