zupa z gęsi z makaronem

najsmaczniejsze i najbardziej bogate domowe jedzenie! Zupa z gęsi z makaronem jest obfita i apetyczna dzięki aromatycznemu i tłustemu bulionowi. Takie pierwsze danie spodoba się dorosłym i dzieciom(nawet najmłodszym)!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 31 sierpnia-6 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 47 % 15 g
150 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z gęsi? Do tego potrzebujesz gęsi, warzyw i mąki z jajkiem. Każda część tuszy nadaje się do bulionu. Najlepiej użyć części zupy (tył, skrzydła, nogi). Miałem gęsi mostek na kości, zrobiłam z niego zupę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc umyj mięso pod bieżącą wodą, usuń resztki piór, jeśli takie istnieją. Cebulę i marchewkę dokładnie umyć, lepiej szczotką. Wyślij gęś i warzywa do garnka. Zwykle zostawiam cebulę nieobraną, łuski cebuli nadają bulionowi ładny żółty odcień. Możesz wstępnie obrać cebulę i marchewkę. Wlej zimną wodę do garnka i umieść na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu usuń powstałą pianę, sól bulionową do smaku i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe(około półtorej godziny). Jeśli masz ptaka domowego, może to zająć trochę więcej czasu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bulionu przygotuj resztę. Weź jajko, szczyptę soli i niepełną szklankę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajko, dodaj do niego szczyptę soli i stopniowo zacznij dodawać mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto, cały czas dodając trochę mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być wystarczająco elastyczne i gęste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozostaw na chwilę "odpocznij". Następnie usuń folię i ponownie dobrze zagniataj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj cienką warstwę o grubości 1-2 milimetrów, posyp mąką na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwiń warstwę w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij rolkę cienkim, ostrym nożem wzdłuż, jak na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A następnie pokrój w poprzek niezbyt grubo. Możesz jednak pokroić makaron w dowolny dogodny dla Ciebie sposób, czyniąc go minimalnie cienkim lub grubszym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel makaron palcami i pozostaw do wyschnięcia na stole.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W tym czasie obierz ziemniaki i małą cebulę. Opłucz warzywa i zioła w czystej wodzie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i posiekaj cebulę bardzo drobno.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij mięso gęsi i warzywa z bulionu. Bulion można przecedzić przez sito lub gazę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Postaw garnek na dużym ogniu, dodaj ziemniaki i cebulę. Po ugotowaniu zmniejsz piec do umiarkowanego i gotuj ziemniaki do miękkości (około 15-20 minut).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lekko schłodzone mięso drobiowe pokroić na porcje. Tłuste skórki można usunąć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posiekaj drobno warzywa. Do makaronu zwykle używam kopru włoskiego i szczypiorku. Jak dla mnie są idealne do tej zupy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Maksymalizuj ciepło pod patelnią, dodaj makaron do bulionu z ziemniakami, wszystko dobrze wymieszaj. Wyślij to samo mięso na patelnię. Po ugotowaniu ponownie zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę przez około 1 minutę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj warzywa i zdejmij patelnię z ognia, odstaw na około 10-15 minut. W tym czasie makaron w zupie osiągnie pełną gotowość. (Jeśli masz duże ciasto, makaron należy gotować na kuchence przez co najmniej pięć minut).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Nasz pachnący makaron jest gotowy, czas podać!

   gotowe mięso można dodać nie do garnka, ale podawać każdemu osobno podczas serwowania. 

   do zupy z gęsi z makaronem można opcjonalnie dodać marchewkę, doda ona smaku i jasności gotowemu daniu. Aby to zrobić, zetrzyj obrane marchewki na drobnej tarce i wyślij je wraz z cebulą i ziemniakami do bulionu (krok 17).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy