skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dobrze umyj cebulę, wysusz, drobno posiekaj cebulę i czosnek
Krok 3:
Roztop masło
Krok 4:
Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek
Krok 5:
Pasujemy na średnim ogniu
Krok 6:
Dodaj mąkę do smażonej cebuli
Krok 7:
Rosół z kurczaka
Krok 8:
Wlać bulion z kurczaka na smażoną cebulę
Krok 9:
Dodaj liść laurowy i goździki, dobrze zagotuj
Krok 10:
W maszynce do mięsa posiekaj orzechy włoskie .
Krok 11:
Siekamy również świeże warzywa
Krok 12:
Dodaj przyprawy do posiekanych orzechów i ziół.(do smaku można również dodać chmiel suneli), wymieszać.
Krok 13:
Wlej żółtka do orzechowo-pikantnej masy.
Krok 14:
Zagotuj ocet winny
Krok 15:
Zagotowany ocet winny Dodaj do masy orzechowej.
Krok 16:
Dobrze wymieszaj masę orzechową.
Krok 17:
Dodaj masę orzechową do smażonej cebuli
Krok 18:
Przygotowany sos i ciągle mieszając podgrzewaj na umiarkowanym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia! Oto nasz sos i gotowy!
Krok 19:
W razie potrzeby możesz włożyć gotowanego kurczaka do sosu.
Krok 20:
Sos z kurczaka może służyć jako osobne danie.
Krok 21:
Sos z kurczaka może być używany jako danie główne do przystawki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g