skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Dobrze umyj cebulę, wysusz, drobno posiekaj cebulę i czosnek
Krok 3:

Roztop masło
Krok 4:

Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek
Krok 5:

Pasujemy na średnim ogniu
Krok 6:

Dodaj mąkę do smażonej cebuli
Krok 7:

Rosół z kurczaka
Krok 8:

Wlać bulion z kurczaka na smażoną cebulę
Krok 9:

Dodaj liść laurowy i goździki, dobrze zagotuj
Krok 10:

W maszynce do mięsa posiekaj orzechy włoskie .
Krok 11:

Siekamy również świeże warzywa
Krok 12:

Dodaj przyprawy do posiekanych orzechów i ziół.(do smaku można również dodać chmiel suneli), wymieszać.
Krok 13:

Wlej żółtka do orzechowo-pikantnej masy.
Krok 14:

Zagotuj ocet winny
Krok 15:

Zagotowany ocet winny Dodaj do masy orzechowej.
Krok 16:

Dobrze wymieszaj masę orzechową.
Krok 17:

Dodaj masę orzechową do smażonej cebuli
Krok 18:

Przygotowany sos i ciągle mieszając podgrzewaj na umiarkowanym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia! Oto nasz sos i gotowy!
Krok 19:

W razie potrzeby możesz włożyć gotowanego kurczaka do sosu.
Krok 20:

Sos z kurczaka może służyć jako osobne danie.
Krok 21:

Sos z kurczaka może być używany jako danie główne do przystawki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g


