sos Satsivi

jeden z najlepszych przepisów kuchni gruzińskiej! Idealny dodatek do stołu. Uwielbiam przygotowywać sos satsivi do dań mięsnych. Dzięki niemu to jedzenie nabiera wyrafinowanego smaku i aromatu. Jeśli chcesz spróbować tego sosu, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 64 % 27 g
węglowodany 19 % 8 g
286 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj cebulę, wysusz, drobno posiekaj cebulę i czosnek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pasujemy na średnim ogniu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę do smażonej cebuli

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rosół z kurczaka

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać bulion z kurczaka na smażoną cebulę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj liść laurowy i goździki, dobrze zagotuj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W maszynce do mięsa posiekaj orzechy włoskie .

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Siekamy również świeże warzywa

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj przyprawy do posiekanych orzechów i ziół.(do smaku można również dodać chmiel suneli), wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej żółtka do orzechowo-pikantnej masy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagotuj ocet winny

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zagotowany ocet winny Dodaj do masy orzechowej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze wymieszaj masę orzechową.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj masę orzechową do smażonej cebuli

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotowany sos i ciągle mieszając podgrzewaj na umiarkowanym ogniu. Nie doprowadzamy do wrzenia! Oto nasz sos i gotowy!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W razie potrzeby możesz włożyć gotowanego kurczaka do sosu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Sos z kurczaka może służyć jako osobne danie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Sos z kurczaka może być używany jako danie główne do przystawki

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy