skład / składniki
metoda gotowania
1. Masło o zawartości tłuszczu co najmniej 82 procent z góry wyjmujemy z lodówki. Będzie potrzebny nieco później, ale powinien mieć miękką konsystencję.
2. Wlej skondensowane mleko do kadzi lub rondla. Następnie wymieszaj żółtko z niewielką ilością wody, a także wlej do rondla. Dodaj tam cukier waniliowy, aby uzyskać przyjemny aromat. To tylko puste miejsce na krem.
3. Aby przygotować klasyczny krem do ciasta Praga, konieczna jest kąpiel wodna. Jest to metoda, gdy danie jest gotowane nie na ogniu, ale na parze. Dzięki tej metodzie przygotowania krem uzyskuje się o najdelikatniejszej konsystencji i nie pali się na dnie naczyń. Aby to zrobić, weź duży garnek i wlej do niego trochę wody. Następnie opuść do niego patelnię z półfabrykatem na krem. Jednocześnie lepiej jest, jeśli dno rondla ze skondensowanym mlekiem nie dotyka wody w dużym rondlu. Możesz wcześniej zagotować wodę i natychmiast wlać ją do rondla, ta metoda znacznie skróci czas przygotowania kremu.
gdy woda w dolnej patelni się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj krem na patelni, ciągle mieszając, aby żółtko się nie zsiadło. Gotuj krem w łaźni wodnej, aż zacznie gęstnieć. Krem powinien mieć jednolitą i gładką konsystencję. Następnie usuń patelnię z łaźni wodnej i ostudź krem do temperatury pokojowej. Aby krem nie wysychał podczas chłodzenia, przykryj go folią spożywczą.
4. Zmiękczone masło przekładamy do miski miksera lub blendera i ubijamy na wysokich obrotach przez pięć minut, aż masło zmieni kolor na biały. Następnie dodaj schłodzony krem małymi porcjami i kontynuuj ubijanie mikserem, aż będzie gładka, gęsta masa.
5. Wlej proszek kakaowy do śmietany i ponownie dokładnie ubij wszystko mikserem lub blenderem. Po całkowitym wymieszaniu proszku kakaowego krem do ciasta Praga jest gotowy. Powinien być bardzo delikatny, przewiewny i gładki, łatwy w obsłudze podczas montażu ciasta.
udanych ekperimentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g