Krem do ciasta Praga

Krem powietrzny, który po prostu rozpływa się w ustach! Krem do ciasta Praga nie jest trudny do samodzielnego przygotowania. Musisz tylko postępować zgodnie z kilkoma instrukcjami. Główną cechą przepisu jest sposób parzenia jednego ze składników kremu w łaźni wodnej, co można łatwo przeprowadzić w domu. Ważną rolę odgrywa również staranne ubijanie masła. To właśnie te warunki są kluczem do uzyskania pysznego kremu maślanego o najdelikatniejszej konsystencji.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 67 % 49 g
węglowodany 27 % 20 g
532 kcal
IG: 5 / 5 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Masło o zawartości tłuszczu co najmniej 82 procent z góry wyjmujemy z lodówki. Będzie potrzebny nieco później, ale powinien mieć miękką konsystencję.

2. Wlej skondensowane mleko do kadzi lub rondla. Następnie wymieszaj żółtko z niewielką ilością wody, a także wlej do rondla. Dodaj tam cukier waniliowy, aby uzyskać przyjemny aromat. To tylko puste miejsce na krem.

3. Aby przygotować klasyczny krem do ciasta Praga, konieczna jest kąpiel wodna. Jest to metoda, gdy danie jest gotowane nie na ogniu, ale na parze. Dzięki tej metodzie przygotowania krem uzyskuje się o najdelikatniejszej konsystencji i nie pali się na dnie naczyń. Aby to zrobić, weź duży garnek i wlej do niego trochę wody. Następnie opuść do niego patelnię z półfabrykatem na krem. Jednocześnie lepiej jest, jeśli dno rondla ze skondensowanym mlekiem nie dotyka wody w dużym rondlu. Możesz wcześniej zagotować wodę i natychmiast wlać ją do rondla, ta metoda znacznie skróci czas przygotowania kremu.

gdy woda w dolnej patelni się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj krem na patelni, ciągle mieszając, aby żółtko się nie zsiadło. Gotuj krem w łaźni wodnej, aż zacznie gęstnieć. Krem powinien mieć jednolitą i gładką konsystencję. Następnie usuń patelnię z łaźni wodnej i ostudź krem do temperatury pokojowej. Aby krem nie wysychał podczas chłodzenia, przykryj go folią spożywczą.

4. Zmiękczone masło przekładamy do miski miksera lub blendera i ubijamy na wysokich obrotach przez pięć minut, aż masło zmieni kolor na biały. Następnie dodaj schłodzony krem małymi porcjami i kontynuuj ubijanie mikserem, aż będzie gładka, gęsta masa.

5. Wlej proszek kakaowy do śmietany i ponownie dokładnie ubij wszystko mikserem lub blenderem. Po całkowitym wymieszaniu proszku kakaowego krem do ciasta Praga jest gotowy. Powinien być bardzo delikatny, przewiewny i gładki, łatwy w obsłudze podczas montażu ciasta.

udanych ekperimentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy