Zupa Azjatycka z klopsikami z makaronem i fasolą

bogata, aromatyczna i bardzo satysfakcjonująca zupa! Taka zupa spodoba się wielu mężczyznom, ponieważ jest bardzo sycąca: mięso, ziemniaki, fasola i makaron! Nikt nie pozostanie głodny! Ta zupa bardzo dobrze sprawdzi się w sezonie zimowym. Aby uzyskać bardziej rozgrzewający efekt, możesz dodać do zupy ostrą paprykę.
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 5 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 36 % 5 g
78 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do zupy z klopsikami, makaronem i fasolą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej bulion do garnka. Możesz użyć zarówno mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina), kurczaka, jak i bulionu warzywnego. Postaw patelnię z bulionem na ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól mielona, pieprz i wymieszaj. Tworzymy z niego małe klopsiki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy bulion się zagotuje, dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i klopsiki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Por myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Myjemy również czerwoną paprykę, wycinamy strąk, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, najpierw usmaż na nim krążki porów, a następnie dodaj startą marchewkę, a następnie rozłóż słomkę czerwonej papryki i kostki pomidora. Dusić warzywa przez kolejne kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż trochę więcej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotową smażenie do zupy, dodaj liść laurowy, rozłóż czerwoną fasolę i makaron. Użyłem fasoli w puszkach, po spuszczeniu z niej całego płynu. Do zupy nie trzeba dodawać płynu. Możesz użyć zwykłej fasoli, najpierw mocząc je w wodzie, a następnie gotując do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieprz i sól zupę, gotuj i gotuj, aż makaron będzie gotowy. Lepiej nie gotować makaronu, ponieważ osiągnie gotowość pod zamkniętą pokrywką, gdy zupa ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem zupę posyp drobno posiekanymi ziołami. Aby uzyskać pikantność, w razie potrzeby możesz doprawić ostrą papryką.

mięso mielone do gotowania lepiej używać mięsa, nawet jeśli zupa jest gotowana na bulionie z kurczaka. Mięso mielone lepiej też wybrać w zależności od tego, na jakim bulionie mięsnym gotuje się zupę. Oznacza to, że jeśli używany jest bulion z jagnięciny, lepiej jest użyć baraniny, jeśli z wieprzowiny, to wieprzowiny, jeśli z wołowiny, to wołowiny.
zamiast makaronu możesz włożyć do zupy langwini, farfalle, a nawet gniazda. Podczas gotowania Gniazdo otworzy się i otrzymasz ten sam makaron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy