skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do zupy z klopsikami, makaronem i fasolą.
Krok 2:
Wlej bulion do garnka. Możesz użyć zarówno mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina), kurczaka, jak i bulionu warzywnego. Postaw patelnię z bulionem na ogniu.
Krok 3:
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę.
Krok 4:
Sól mielona, pieprz i wymieszaj. Tworzymy z niego małe klopsiki.
Krok 5:
Gdy bulion się zagotuje, dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i klopsiki.
Krok 6:
Por myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Myjemy również czerwoną paprykę, wycinamy strąk, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, najpierw usmaż na nim krążki porów, a następnie dodaj startą marchewkę, a następnie rozłóż słomkę czerwonej papryki i kostki pomidora. Dusić warzywa przez kolejne kilka minut.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż trochę więcej.
Krok 9:
Przenieś gotową smażenie do zupy, dodaj liść laurowy, rozłóż czerwoną fasolę i makaron. Użyłem fasoli w puszkach, po spuszczeniu z niej całego płynu. Do zupy nie trzeba dodawać płynu. Możesz użyć zwykłej fasoli, najpierw mocząc je w wodzie, a następnie gotując do miękkości.
Krok 10:
Pieprz i sól zupę, gotuj i gotuj, aż makaron będzie gotowy. Lepiej nie gotować makaronu, ponieważ osiągnie gotowość pod zamkniętą pokrywką, gdy zupa ostygnie.
Krok 11:
Przed podaniem zupę posyp drobno posiekanymi ziołami. Aby uzyskać pikantność, w razie potrzeby możesz doprawić ostrą papryką.
mięso mielone do gotowania lepiej używać mięsa, nawet jeśli zupa jest gotowana na bulionie z kurczaka. Mięso mielone lepiej też wybrać w zależności od tego, na jakim bulionie mięsnym gotuje się zupę. Oznacza to, że jeśli używany jest bulion z jagnięciny, lepiej jest użyć baraniny, jeśli z wieprzowiny, to wieprzowiny, jeśli z wołowiny, to wołowiny.
zamiast makaronu możesz włożyć do zupy langwini, farfalle, a nawet gniazda. Podczas gotowania Gniazdo otworzy się i otrzymasz ten sam makaron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g