skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Moje mięso mielone jest gotowe, z wołowiny i wieprzowiny. Dodaj zielenie do smaku, kolendra, bazylia, pietruszka są dobre w boraki. Zamiast bulionu możesz wziąć wodę, ale lepiej smakuje z bulionem. Weź również przyprawy, które lubisz. Im ostrzejszy, tym smaczniejszy, to kuchnia kaukaska.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę należy przesiać do miski lub bezpośrednio na stole, dodać sól, jajka i wodę. Dobrze wymieszaj i zagnieść strome ciasto jak na pierogi.
Krok 3:
Ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne, w tym celu można je uderzyć o stół. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw na pół godziny.
Krok 4:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Cebulę należy obrać, drobno posiekać i smażyć na oleju roślinnym.
Krok 5:
Teraz dodaj mięso mielone do cebuli. Na średnim ogniu należy go smażyć do miękkości, około dziesięciu minut. Możesz przykryć pokrywką.
Krok 6:
Pod koniec smażenia sól, pieprz, dopraw do smaku i dodaj drobno posiekane warzywa. Nadal możesz dodać pomidory, ale to znowu do smaku. Zostawiamy mięso mielone do ostygnięcia, w tym celu lepiej przenieść je do osobnej miski.
Krok 7:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty o szerokości 5 na 5 cm.
Krok 8:
Rzeźbimy boraki. W kształcie powinny mieć postać cylindrów z otwartą stroną. Włóż nadzienie, około łyżeczki, ściśnij z obu stron, jak na zdjęciu. Przytnij długi szew do boków, spłaszcz dolny.
Krok 9:
Wkładamy pierogi do garnka lub głębokiej patelni otwartą stroną do góry. Wlać wrzący bulion, aby przykrył je 3/4. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie minimalizujemy ogień i pozostawiamy pierogi na dziesięć minut pod pokrywką. Uważaj na ilość bulionu! Nie powinien się zagotować. W razie potrzeby uzupełnij.
Krok 10:
Ostrożnie wrzuć pierogi do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.
Krok 11:
Na patelni dobrze rozgrzej olej i usmaż pierogi.
Krok 12:
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
gotowe boraki posyp ziołami i podawaj ze śmietaną, adjiką lub sosem na bazie matzoni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g