pierogi ormiańskie Boraki

pierogi po ormiańsku - najpierw gotujemy, potem smażymy. Wszystkie kuchnie na świecie mają przepis, którym są pierogi. Włosi mają ravioli, Chińczycy wontonowie, Gruzini chinkali, a Ormianie boraki. Różnią się tym, że mięso mielone do nadzienia nie jest surowe, ale już smażone. Same pierogi są najpierw dozwolone w niewielkiej ilości bulionu, a następnie smażone.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 49 % 20 g
229 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Moje mięso mielone jest gotowe, z wołowiny i wieprzowiny. Dodaj zielenie do smaku, kolendra, bazylia, pietruszka są dobre w boraki. Zamiast bulionu możesz wziąć wodę, ale lepiej smakuje z bulionem. Weź również przyprawy, które lubisz. Im ostrzejszy, tym smaczniejszy, to kuchnia kaukaska.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę należy przesiać do miski lub bezpośrednio na stole, dodać sól, jajka i wodę. Dobrze wymieszaj i zagnieść strome ciasto jak na pierogi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne, w tym celu można je uderzyć o stół. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Cebulę należy obrać, drobno posiekać i smażyć na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz dodaj mięso mielone do cebuli. Na średnim ogniu należy go smażyć do miękkości, około dziesięciu minut. Możesz przykryć pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec smażenia sól, pieprz, dopraw do smaku i dodaj drobno posiekane warzywa. Nadal możesz dodać pomidory, ale to znowu do smaku. Zostawiamy mięso mielone do ostygnięcia, w tym celu lepiej przenieść je do osobnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty o szerokości 5 na 5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rzeźbimy boraki. W kształcie powinny mieć postać cylindrów z otwartą stroną. Włóż nadzienie, około łyżeczki, ściśnij z obu stron, jak na zdjęciu. Przytnij długi szew do boków, spłaszcz dolny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy pierogi do garnka lub głębokiej patelni otwartą stroną do góry. Wlać wrzący bulion, aby przykrył je 3/4. Stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie minimalizujemy ogień i pozostawiamy pierogi na dziesięć minut pod pokrywką. Uważaj na ilość bulionu! Nie powinien się zagotować. W razie potrzeby uzupełnij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wrzuć pierogi do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej i usmaż pierogi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor.

gotowe boraki posyp ziołami i podawaj ze śmietaną, adjiką lub sosem na bazie matzoni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy