skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, ubij.
2. Wlej wódkę.
3. Sól, wlej cukier.
4. Przesiej połowę mąki, dodaj do miski i wszystko wymieszaj.
5. Przesiej resztę mąki, dodaj dwie trzecie do pozostałych składników i zagniataj ciasto (w razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę-może nie być potrzebna w zależności od jakości mąki).
6. Ugniataj ciasto do miękkości i plastyczności, uformuj z niego kulkę, zawiń w folię i pozostaw na pół godziny.
7. Ciasto ugniatamy i dzielimy na pół.
8. Pierwszą połowę rozwałkowujemy (niezbyt cienko, o grubości około 0,7 cm), kroimy na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie kroimy je cienko w poprzek.
9. To samo robimy z pozostałym ciastem.
10. Podgrzej patelnię olejem, smaż wszystkie paski ciasta małymi porcjami na złoty kolor(ważne-lekko złoty). Połóż gotowe na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.Następnie przenieś do miski.
11. Włóż miód do rondla, dodaj cukier, zagotuj, mieszając.
12.Napełnij syrop smażonymi paskami ciasta, wymieszaj, rozłóż na płaskim naczyniu.
13. Ważne ręce tworzą wzgórze.
14. Udekoruj posypką cukierniczą.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g