ciasto miodowe

pyszne, chrupiące i niesamowicie słodkie. Przygotuj niezwykłe ciasto! Tort miodowy będzie ozdobą świątecznego stołu i zaskoczy gości. A przygotowanie go jest bardzo proste i nie wymaga dużego wysiłku. Zasadniczo taką ucztę można przygotować w zwykły dzień, jeśli chcesz zadowolić bliskich czymś wyjątkowym.
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 67 % 53 g
442 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Rozbij jajka do miski, ubij.

2. Wlej wódkę.

3. Sól, wlej cukier.

4. Przesiej połowę mąki, dodaj do miski i wszystko wymieszaj.

5. Przesiej resztę mąki, dodaj dwie trzecie do pozostałych składników i zagniataj ciasto (w razie potrzeby dodaj pozostałą mąkę-może nie być potrzebna w zależności od jakości mąki).

6. Ugniataj ciasto do miękkości i plastyczności, uformuj z niego kulkę, zawiń w folię i pozostaw na pół godziny.

7. Ciasto ugniatamy i dzielimy na pół.

8. Pierwszą połowę rozwałkowujemy (niezbyt cienko, o grubości około 0,7 cm), kroimy na paski o szerokości 3-4 cm, a następnie kroimy je cienko w poprzek.

9. To samo robimy z pozostałym ciastem.

10. Podgrzej patelnię olejem, smaż wszystkie paski ciasta małymi porcjami na złoty kolor(ważne-lekko złoty). Połóż gotowe na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.Następnie przenieś do miski.

11. Włóż miód do rondla, dodaj cukier, zagotuj, mieszając.

12.Napełnij syrop smażonymi paskami ciasta, wymieszaj, rozłóż na płaskim naczyniu.

13. Ważne ręce tworzą wzgórze.

14. Udekoruj posypką cukierniczą.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy