Zupa z komosy ryżowej

zamiast płatków dodaj komosę ryżową do zupy - otrzymasz nowe danie. Nigdy nie próbowałem komosy ryżowej. I to było bardzo interesujące... ziarno. Tak, komosa ryżowa, podobnie jak kasza gryczana, nie jest kaszą per se. To tylko nasiona roślin, gryki i komosy ryżowej. Ale mają dużą wartość odżywczą, dlatego są popularne na całym świecie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z komosy ryżowej, potrzebujemy: bulionu warzywnego; ziemniaki; marchew; seler (łodygi); komosa ryżowa; pokrojone pomidory we własnym soku; czosnek; olej roślinny; liść laurowy; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i osusz komosę ryżową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój seler. Plastry mogą być większe lub mniejsze - opcjonalnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek, przepuść przez prasę lub drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Ułóż marchewki i seler. Smażyć, mieszając, przez około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki i czosnek. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5 minut. Jeśli warzywa zaczną się palić, możesz wlać trochę więcej oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa się ugotują.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj komosę ryżową i liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut, aż płatki będą gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól i pieprz zupę do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem posyp zupę świeżymi ziołami.

w sklepach najczęściej można znaleźć białą komosę ryżową, chociaż w naturze nadal występują czerwone i czarne. Czasami producenci robią mieszanki: mieszają ziarna o różnych kolorach, dzięki czemu płatki wyglądają bardzo imponująco.
miałem mieszankę białych i czarnych ziaren.
wyjątkowość komosy ryżowej polega na zawartości kompletnego białka. Różni się tym od innych zbóż: produkty pochodzenia roślinnego, które mają te same aminokwasy, co mięso, można policzyć na palcach. Wśród nich komosa ryżowa: zawiera kompleks niezbędnych aminokwasów, w tym lizynę, metioninę, cysteinę i jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na białko.
zupa z komosy ryżowej okazała się bardzo smaczna, docenili to wszyscy członkowie mojej rodziny. Jednak tylko na pierwszych daniach użycie tej kultury nie jest ograniczone. Znalazłam wypieki, desery, płatki zbożowe i inne dania główne.
gęstość zupy można regulować bulionem. Jeśli wlejesz 1,5 litra, zupa będzie gęsta, jeśli 2 litry będą bardziej rozcieńczone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy