skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z komosy ryżowej, potrzebujemy: bulionu warzywnego; ziemniaki; marchew; seler (łodygi); komosa ryżowa; pokrojone pomidory we własnym soku; czosnek; olej roślinny; liść laurowy; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Opłucz i osusz komosę ryżową.
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Pokrój seler. Plastry mogą być większe lub mniejsze - opcjonalnie.
Krok 6:
Obierz czosnek, przepuść przez prasę lub drobno posiekaj.
Krok 7:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Ułóż marchewki i seler. Smażyć, mieszając, przez około 7 minut.
Krok 8:
Dodaj ziemniaki i czosnek. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5 minut. Jeśli warzywa zaczną się palić, możesz wlać trochę więcej oleju.
Krok 9:
Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Wlać bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 11:
Dodaj komosę ryżową i liść laurowy. Gotuj przez około 15 minut, aż płatki będą gotowe.
Krok 12:
Sól i pieprz zupę do smaku.
Krok 13:
Przed podaniem posyp zupę świeżymi ziołami.
w sklepach najczęściej można znaleźć białą komosę ryżową, chociaż w naturze nadal występują czerwone i czarne. Czasami producenci robią mieszanki: mieszają ziarna o różnych kolorach, dzięki czemu płatki wyglądają bardzo imponująco.
miałem mieszankę białych i czarnych ziaren.
wyjątkowość komosy ryżowej polega na zawartości kompletnego białka. Różni się tym od innych zbóż: produkty pochodzenia roślinnego, które mają te same aminokwasy, co mięso, można policzyć na palcach. Wśród nich komosa ryżowa: zawiera kompleks niezbędnych aminokwasów, w tym lizynę, metioninę, cysteinę i jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na białko.
zupa z komosy ryżowej okazała się bardzo smaczna, docenili to wszyscy członkowie mojej rodziny. Jednak tylko na pierwszych daniach użycie tej kultury nie jest ograniczone. Znalazłam wypieki, desery, płatki zbożowe i inne dania główne.
gęstość zupy można regulować bulionem. Jeśli wlejesz 1,5 litra, zupa będzie gęsta, jeśli 2 litry będą bardziej rozcieńczone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g