Sałatka z kurczakiem, ananasem i kapustą pekińską

taka sałatka jest dobra do podania zarówno w dni powszednie, jak i na święta. Jeśli posiekasz kapustę pekińską z całą główką, cięcie pozostałej części szybko więdnie. Rozdzielam kapustę na liście, wycinam ogonek z każdego i siekam pozostałą zieloną część. A pozostałą odchudzoną główkę kapusty można przechowywać w lodówce przez długi czas.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 30 % 6 g
112 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z kurczakiem, ananasem i kapustą pekińską, potrzebujemy: gotowanego fileta z kurczaka, jajek, ananasów w puszkach, kilku liści kapusty pekińskiej, kukurydzy w puszkach, pietruszki, majonezu i czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Mięso schłodzić i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Następnie drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z kukurydzy w puszkach spuść płyn. Wysusz ziarna. Ananasy z puszki wyjąć z syropu, osuszyć i pokroić w kostkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kapustę pekińską dokładnie opłucz i posiekaj. Lepiej jest używać tylko zielonych liści bez białych ogonków w sałatce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść mięso z kurczaka, kapustę pekińską, jajka na twardo, ananasy, kukurydzę, warzywa w salaterce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem, pieprzem i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj gotową sałatkę pietruszką i podawaj. Smacznego!

po zrobieniu sałatki greckiej zostało mi pół główki kapusty pekińskiej. Dlatego postanowiłem przygotować taką lekką sałatkę. Pomimo ilości składników gotuje się dość szybko. Najdłużej jest gotować kurczaka. Ale to mono zrobić wieczorem i pozostawić na noc w schłodzonym bulionie na kuchence. A rano będziesz miał gotowy bulion na pierwsze danie i kurczaka na sałatkę. Co więcej, ze względu na fakt, że kurczak stanie w bulionie, zostanie nasycony płynem, a sałatka okaże się soczysta.

w razie potrzeby do sałatki można dodać inne składniki, takie jak drobno posiekana papryka, świeże ogórki. Oprócz pietruszki można dodać inne warzywa, takie jak koperek lub kolendra. Możesz eksperymentować na różne sposoby w zależności od osobistych preferencji.

filet z kurczaka można zastąpić mięsem z ud, a także filetem z piersi lub uda indyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy