Nugat domowy

pyszna orzechowa uczta dla słodyczy. Istnieje wiele przepisów na Nugat: Nugat orientalny, Nugat Włoski (torrone), Nugat przygotowywany w starożytnym Rzymie (coshalva), Nugat lodowy, Nugat biały, brązowy, Nugat Turecki, Nugat Hiszpański. Przepisy opisują Nugat, który może różnić się kolorem, konsystencją i smakiem, ale łączy je skład. Każdy przepis na Nugat musi zawierać cukier, miód i orzechy. Aby nadać przysmakowi dodatkowe aromatyczne i smakowe odcienie, podczas produkcji można dodać wanilię, cynamon, kardamon, suszone owoce (dowolne) i kandyzowane owoce. Dość przydatny produkt dla osób prowadzących aktywny tryb życia, a także Nugat ma korzystny wpływ na aktywność mózgu, ponieważ zawiera orzechy miód i suszone owoce, nie należy wyjaśniać wartości odżywczej tych produktów. Warto więc rozpieszczać uczniów i studentów domowym nugatem-potrzebują go . O tej słodyczy można dużo pisać, ale lepiej spróbować.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 13 % 10 g
węglowodany 77 % 58 g
350 kcal
IG: 3 / 21 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania nugatu. Orzechy muszą być obecne, dowolnego rodzaju, możesz wziąć mieszaninę kilku rodzajów orzechów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rodzynki i posortuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz orzechy, usmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    200 gr. cukier, miód wymieszać z wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj gęsty syrop do próbki na kroplę. Gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kropla gorącego syropu nie powinna rozprzestrzeniać się na gładkiej powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddziel białka od żółtek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy piana stanie się stabilna, dodaj syrop cienkim strumieniem, nie przestając bić. Masa gęstnieje i staje się gęsta. zgodnie z tymi kryteriami określamy gotowość masy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj masę białkową z orzechami i rodzynkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś Nugat do płaskiej formy. Posyp formę mąką, aby uniknąć przyklejenia. Zamiast mąki możesz użyć naoliwionego pergaminu. Suszyć Nugat w ciepłym pomieszczeniu. Do tych celów używam piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Wystarczy 60 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój gotowy Nugat na kawałki. Nugat nie twardnieje całkowicie, wewnątrz powinien być miękki i lekko lepki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy