skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania nugatu. Orzechy muszą być obecne, dowolnego rodzaju, możesz wziąć mieszaninę kilku rodzajów orzechów.
Krok 2:
Opłucz rodzynki i posortuj.
Krok 3:
Obierz orzechy, usmaż.
Krok 4:
200 gr. cukier, miód wymieszać z wodą.
Krok 5:
Gotuj gęsty syrop do próbki na kroplę. Gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut.
Krok 6:
Kropla gorącego syropu nie powinna rozprzestrzeniać się na gładkiej powierzchni.
Krok 7:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 8:
Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
Krok 9:
Gdy piana stanie się stabilna, dodaj syrop cienkim strumieniem, nie przestając bić. Masa gęstnieje i staje się gęsta. zgodnie z tymi kryteriami określamy gotowość masy.
Krok 10:
Wymieszaj masę białkową z orzechami i rodzynkami.
Krok 11:
Przenieś Nugat do płaskiej formy. Posyp formę mąką, aby uniknąć przyklejenia. Zamiast mąki możesz użyć naoliwionego pergaminu. Suszyć Nugat w ciepłym pomieszczeniu. Do tych celów używam piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Wystarczy 60 minut.
Krok 12:
Pokrój gotowy Nugat na kawałki. Nugat nie twardnieje całkowicie, wewnątrz powinien być miękki i lekko lepki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g