Domowy twardy ser z twarogu i mleka

cały kilogram pysznego domowego sera! Przygotuj I ty! Przygotowanie jest proste, prawie nie wymaga wysiłku, a rezultatem jest dość duża ilość apetycznego sera. Świetny przepis!
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 17 % 3 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

twardy ser nie jest trudny do zrobienia w domu. Najpierw musisz wziąć 700 g twarogu. Włóż do rondla o odpowiedniej wielkości, zalej mlekiem (1,5 l) i mieszaj, aż będzie gładka.

umieść patelnię na kuchence i podgrzewaj, mieszając, aż zawartość rozdzieli się na duże płatki twarogowe i serwatkę. Następnie odcedź zawartość patelni przez gazę. Powinien być gęsty twaróg. Ściśnij go dobrze, aby cała serwatka była szklana.

włóż wyciśnięty twaróg, 70 g masła i jajko do rondla, dokładnie wymieszaj. Ustaw na małym ogniu i trzymaj na nim, aż masło się rozpuści. Dodaj sól i ulubione przyprawy, wymieszaj.

teraz dodaj 1 łyżeczkę.sody. Trzymaj na ogniu, ciągle mieszając. Masa powinna stać się elastyczna, gęsta, jednorodna. Gdy przestanie przyklejać się do łyżki, wyjmij patelnię z pieca.

Przenieś gotowy ser do formy, dokładnie ubij, przykryj i wyślij w zimne miejsce do ostygnięcia. Domowy ser jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy