skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę brzozową ze śliwkami? Przygotuj wskazane składniki. Gotowany filet z piersi. Pieczarki są świeże, ale można je zastąpić puszkami. Gotuj jajka do miękkości i ostudź.
Krok 2:
Suszone śliwki na parze i drobno posiekaj. Grzyby dobrze opłucz i smaż z cebulą do miękkości, pozostawiając i smażąc dwie sztuki w całości (do dekoracji). Drobno posiekaj filet z piersi. Ogórki umyć i zetrzeć na grubej tarce. Obierz jajka, oddziel białka od żółtek, pokrój białka i pozostaw żółtka w całości (pójdą na najwyższą warstwę).
Krok 3:
Wybierz odpowiednie danie sałatkowe: może to być naczynie o różnych kształtach, Głębokie lub płaskie - wszystko do woli. Wziąłem prostokątny płytki talerz. Pierwszą warstwą układa się posiekane suszone śliwki. Lekko posmaruj majonezem.
Krok 4:
Druga warstwa to pokrojony filet z kurczaka. Posmaruj trochę majonezem.
Krok 5:
Na wierzchu fileta znajduje się warstwa smażonych grzybów i cebuli. Posmaruj trochę majonezem.
Krok 6:
Czwarta warstwa to posiekane białka jaj zmieszane z majonezem.
Krok 7:
Następnie warstwa z startymi świeżymi ogórkami. Tutaj już dobrze posmaruj majonezem.
Krok 8:
Zetrzyj żółtka jajek na drobnej tarce, równomiernie pokrywając całą powierzchnię sałaty.
Krok 9:
Teraz Dekoracja sałatki. Zrób pień drzewa majonezem. Możesz zrobić dwie lub więcej cieńszych gałęzi - wszystko do woli. U podnóża pnia zrobić polanę z grzybami-ułożyć liście pietruszki, kopru i smażone połówki pieczarek.
Krok 10:
Z suszonych śliwek lub oliwek zrób soczewicę (czarne paski na pniu brzozy), połóż liście posiekaną zieloną cebulą. Przed podaniem sałatkę należy przechowywać w lodówce.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone śliwki - 227 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g