domowe konserwowanie ryb na zimę

pyszne i zdrowe przetwory. Świetnie stoją przez całą zimę. Niesamowity przepis na przetwory. Jeśli twój mąż jest rybakiem, nie pozostaniesz bez zbiorów ryb na zimę. I jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy! Konserwy rybne z pestkami to po prostu magazyn przydatnych pierwiastków, takich jak fosfor, potas i wapń. Idą zarówno jako niezależne danie, jak i na przekąskę. Zawsze możesz zabrać ze sobą na wycieczkę lub piknik. Dobrze podawać z ziemniakami i dowolnymi napojami. Taką rybę można doprawić cebulą lub zieloną cebulą i dowolnymi ulubionymi ziołami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
144 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 125 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował małych ryb rzecznych. Pasuje do każdego rodzaju. Czerwone pióra, karpie, karasie... Lepiej jest użyć oleju sałatkowego lub dowolnego rafinowanego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze jest oczyścić rybę z łusek, wypatroszyć, przyciąć głowy, ogony i płetwy. Dokładnie spłucz tusze, usuwając wszystkie czarne filmy z brzucha. Pokrój każdą rybę na kawałki o szerokości około 2,5 - 3 cm. Bardzo małe ryby można pozostawić w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki ryby włożyć do głębokiej miski i posolić, trochę więcej niż do pieczenia. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź dobrze umyte półlitrowe słoiki. Połóż liść laurowy, kilka groszków pieprzu na dnie każdego słoika i mocno połóż kawałki przygotowanej ryby na środku. I ponownie włóż lavrushkę, groszek pieprzowy i wlej kilka łyżek oleju roślinnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie napełnij słoiki do góry rybą. Nie zapomnij o ubijaniu. Podczas trawienia ryba bardzo się osiada. Ponownie połóż pieprz, liść laurowy na wierzchu ryby i zalej olejem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj słoiki pokrywkami, umieść niewielki ładunek i umieść w pojemniku odpowiednim do sterylizacji. Wlej wodę pod same pokrywki i sterylizuj na małym ogniu przez 4 godziny. Następnie wyłącz ogień i pozostaw go w tej formie na noc. Następnego dnia dodaj wodę i sterylizuj przez kolejne 4 godziny. Następnie szczelnie zamknij słoiki pokrywkami i pozwól im całkowicie ostygnąć w tym samym gorącym pojemniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie konserwy są świetne przez całą zimę, aż do wiosny. Bez dodatku octu. Ryba okazuje się bardzo aromatyczna i smaczna. Piękno polega na tym, że kości są dobrze zmiękczone i można je doskonale jeść. Doskonale uzupełni twoje ciało potasem, wapniem i fosforem. Jest to bardzo przydatne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Konserwy rybne są świetne na przekąskę. Można je przyprawiać dowolnymi ziołami, cebulą i dodawać do sałatek. Gotuj na zdrowie swojej rodziny. smacznego!

chociaż przygotowanie konserw wymaga znacznej inwestycji czasu,warto! Ryba jest doskonała. Ale lepiej jest gotować takie konserwy z małych ryb. Ponieważ duże ryby, kości nie gotują się tak dobrze i nie będą wygodne do jedzenia. Jeśli usuniesz kości z dużej ryby, kawałki nie zachowają kształtu i otrzymasz raczej przecier rybny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bersh - 83   kcal/100g
  • Płoć - 88   kcal/100g
  • Ruff - 88   kcal/100g
  • Gustera - 97   kcal/100g
  • Lin - 40   kcal/100g
  • Kleń - 127   kcal/100g
  • Jaz - 81   kcal/100g
  • ASP - 98   kcal/100g
  • Czechoń - 88   kcal/100g
  • Czerwonopłetwy - 100   kcal/100g
  • Golec - 135   kcal/100g

Podobne przepisy