skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował małych ryb rzecznych. Pasuje do każdego rodzaju. Czerwone pióra, karpie, karasie... Lepiej jest użyć oleju sałatkowego lub dowolnego rafinowanego oleju roślinnego.
Krok 2:
Dobrze jest oczyścić rybę z łusek, wypatroszyć, przyciąć głowy, ogony i płetwy. Dokładnie spłucz tusze, usuwając wszystkie czarne filmy z brzucha. Pokrój każdą rybę na kawałki o szerokości około 2,5 - 3 cm. Bardzo małe ryby można pozostawić w całości.
Krok 3:
Kawałki ryby włożyć do głębokiej miski i posolić, trochę więcej niż do pieczenia. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić sól.
Krok 4:
Weź dobrze umyte półlitrowe słoiki. Połóż liść laurowy, kilka groszków pieprzu na dnie każdego słoika i mocno połóż kawałki przygotowanej ryby na środku. I ponownie włóż lavrushkę, groszek pieprzowy i wlej kilka łyżek oleju roślinnego.
Krok 5:
Następnie napełnij słoiki do góry rybą. Nie zapomnij o ubijaniu. Podczas trawienia ryba bardzo się osiada. Ponownie połóż pieprz, liść laurowy na wierzchu ryby i zalej olejem.
Krok 6:
Przykryj słoiki pokrywkami, umieść niewielki ładunek i umieść w pojemniku odpowiednim do sterylizacji. Wlej wodę pod same pokrywki i sterylizuj na małym ogniu przez 4 godziny. Następnie wyłącz ogień i pozostaw go w tej formie na noc. Następnego dnia dodaj wodę i sterylizuj przez kolejne 4 godziny. Następnie szczelnie zamknij słoiki pokrywkami i pozwól im całkowicie ostygnąć w tym samym gorącym pojemniku.
Krok 7:
Takie konserwy są świetne przez całą zimę, aż do wiosny. Bez dodatku octu. Ryba okazuje się bardzo aromatyczna i smaczna. Piękno polega na tym, że kości są dobrze zmiękczone i można je doskonale jeść. Doskonale uzupełni twoje ciało potasem, wapniem i fosforem. Jest to bardzo przydatne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci!
Krok 8:
Konserwy rybne są świetne na przekąskę. Można je przyprawiać dowolnymi ziołami, cebulą i dodawać do sałatek. Gotuj na zdrowie swojej rodziny. smacznego!
chociaż przygotowanie konserw wymaga znacznej inwestycji czasu,warto! Ryba jest doskonała. Ale lepiej jest gotować takie konserwy z małych ryb. Ponieważ duże ryby, kości nie gotują się tak dobrze i nie będą wygodne do jedzenia. Jeśli usuniesz kości z dużej ryby, kawałki nie zachowają kształtu i otrzymasz raczej przecier rybny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bersh - 83 kcal/100g
- Płoć - 88 kcal/100g
- Ruff - 88 kcal/100g
- Gustera - 97 kcal/100g
- Lin - 40 kcal/100g
- Kleń - 127 kcal/100g
- Jaz - 81 kcal/100g
- ASP - 98 kcal/100g
- Czechoń - 88 kcal/100g
- Czerwonopłetwy - 100 kcal/100g
- Golec - 135 kcal/100g