skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę marynowaną z ryżem, ogórkami i kapustą? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Ogórki można przyjmować zarówno marynowane, jak i solone. Do przygotowania zupy użyłam zestawu do zupy z kurczaka, który tworzy bogaty, aromatyczny bulion.
Krok 2:
Więc opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Wyślij do rondla, zalej wodą i zagotuj na dużym ogniu. Usuń powstałą białą pianę, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj kurczaka, aż będzie całkowicie ugotowany pod zamkniętą pokrywką. Zajmie to od 30 do 50 minut, w zależności od wielkości kurczaka.
Krok 3:
W osobnym pojemniku gotuj ryż do miękkości. Następnie wrzuć go do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Dlaczego zalecam gotowanie ryżu osobno? Jeśli ugotujesz go w rondlu z ziemniakami, bulion w zupie okaże się mętny.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz. Usuń zewnętrzne liście i główkę kapusty.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami, posiekaj kapustę w cienkie paski, a cebulę i ogórki pokrój w małe kostki. Ziemniaki można posiekać w kostkę lub kostki, według własnego uznania.
Krok 6:
Podsmaż cebulę, marchewkę i ogórek na patelni na odrobinie oleju roślinnego.
Krok 7:
Gdy cebula i marchewka się zrumienią, dodaj do patelni koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek(jeśli go używasz). Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ogórki będą miękkie (Zajęło mi to około 5 minut).
Krok 8:
Z bulionu wyjmij gotowe mięso. Wyślij ziemniaki i kapustę do garnka. Na dużym ogniu zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj warzywa do miękkości, 15 do 30 minut. Jeśli używasz młodej kapusty, należy ją dodać do zupy na samym końcu, w przeciwnym razie stanie się miękka.
Krok 9:
Dodaj do zupy smażony pomidor i ryż. Sól do smaku, ale pamiętaj, że w procesie zaparzania zupa stanie się nieco bardziej słona z powodu ogórków. Zwiększ płomień, poczekaj, aż się zagotuje.
Krok 10:
Dodaj warzywa, gotuj marynatę przez kilka minut i zdejmij z ognia.
Krok 11:
Pozostaw zupę na chwilę i podawaj.
Krok 12:
Zaoferuj każdemu na talerzu szczyptę mielonego pieprzu i śmietanę.
gotowego kurczaka można dodać na samym końcu gotowania do zupy lub podawać mięso osobno na talerzu.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal / 100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g