marynata z kiszonym ryżem i kapustą

pyszne, obfite, bogate na lunch i kolację. Marynatę z ryżem, kapustą i ogórkami można przygotować na zwykłej wodzie lub bulionie warzywnym i podawać w dni postu. Świeża śmietana bardzo dobrze nadaje się do marynaty.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
73 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę marynowaną z ryżem, ogórkami i kapustą? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Ogórki można przyjmować zarówno marynowane, jak i solone. Do przygotowania zupy użyłam zestawu do zupy z kurczaka, który tworzy bogaty, aromatyczny bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Wyślij do rondla, zalej wodą i zagotuj na dużym ogniu. Usuń powstałą białą pianę, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj kurczaka, aż będzie całkowicie ugotowany pod zamkniętą pokrywką. Zajmie to od 30 do 50 minut, w zależności od wielkości kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku gotuj ryż do miękkości. Następnie wrzuć go do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Dlaczego zalecam gotowanie ryżu osobno? Jeśli ugotujesz go w rondlu z ziemniakami, bulion w zupie okaże się mętny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i spłucz. Usuń zewnętrzne liście i główkę kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami, posiekaj kapustę w cienkie paski, a cebulę i ogórki pokrój w małe kostki. Ziemniaki można posiekać w kostkę lub kostki, według własnego uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę, marchewkę i ogórek na patelni na odrobinie oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cebula i marchewka się zrumienią, dodaj do patelni koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek(jeśli go używasz). Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ogórki będą miękkie (Zajęło mi to około 5 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z bulionu wyjmij gotowe mięso. Wyślij ziemniaki i kapustę do garnka. Na dużym ogniu zagotuj, a następnie zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj warzywa do miękkości, 15 do 30 minut. Jeśli używasz młodej kapusty, należy ją dodać do zupy na samym końcu, w przeciwnym razie stanie się miękka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do zupy smażony pomidor i ryż. Sól do smaku, ale pamiętaj, że w procesie zaparzania zupa stanie się nieco bardziej słona z powodu ogórków. Zwiększ płomień, poczekaj, aż się zagotuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj warzywa, gotuj marynatę przez kilka minut i zdejmij z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw zupę na chwilę i podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaoferuj każdemu na talerzu szczyptę mielonego pieprzu i śmietanę.

gotowego kurczaka można dodać na samym końcu gotowania do zupy lub podawać mięso osobno na talerzu.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal / 100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy