skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania falafela z ciecierzycy. Możesz wziąć dowolne warzywa do smaku: koperek, pietruszkę, kolendrę, miętę itp.
Krok 2:
Ciecierzyca w razie potrzeby posortuj, a następnie wlej do kubka. Napełnij wodą i spłucz. Ponownie wlej wodę i pozostaw do spęcznienia na 10-12 godzin, możesz na noc w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie groszek wchłonie całą wodę i będzie spuchnięty. Jeśli płyn pozostanie, musisz go spuścić. W niektórych przepisach ciecierzyca (lub inne rośliny strączkowe) nie jest podawana w wodzie, ale gotowana do połowy.
Krok 3:
Cebulę i czosnek obrać i opłukać razem z ziołami. Posiekaj cebulę, przepuść czosnek przez prasę.
Krok 4:
Zmiel ciecierzycę blenderem lub maszynką do mięsa. Konieczne jest, aby struktura była jednorodna. Użyłem maszynki do mięsa.
Krok 5:
Możesz również przepuścić warzywa i cebulę z czosnkiem przez maszynę do mięsa. Wtedy gotowe produkty okażą się bardziej delikatne i soczyste. Wymieszaj posiekaną ciecierzycę, zioła i cebulę z czosnkiem w misce.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do przygotowanych potraw. Przypomnę, że ich ilość można zmieniać, wkładać tylko część,a następnie próbować. Jeśli według Twojego gustu jest ich niewiele, dodaj więcej. Wlej kilka łyżek zimnej wody i dodaj sodę oczyszczoną.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj całą masę i przykryj torbą lub pokrywką. Następnie makaron należy podawać na stole przez pół godziny.
Krok 8:
Następnie musisz wymieszać masę ciecierzycy z mąką pszenną. Wymieszaj wszystko równomiernie.
Krok 9:
Zwilżając ręce w zimnej wodzie, musisz wziąć część przygotowanej masy i zrolować piłkę rękami. Masy należy wziąć trochę, aby kulki były małe i łatwo smażone w oleju. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, rozgrzej olej słonecznikowy na patelni lub w rondlu, powinien być gorący.
Krok 10:
Umieść kulki ciecierzycy na patelni i smaż je ze wszystkich stron na średnim ogniu, aby nie spaliły się przed czasem, ale całkowicie ugotowały w środku. Połóż smażone kulki na ręczniku papierowym. Gotowe falafele podawać ze świeżymi ziołami i ulubionym sosem.
Falafel można spożywać jako samodzielne danie - jako przekąskę lub pełny obiad. I możesz użyć ich jako głównego składnika sałatek, nadzienia do burgerów lub bułek pita lub pita. Ponadto Falafel można przygotować z nadzieniem w środku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g