falafel z ciecierzycy

bardzo smaczne pachnące kulki ciecierzycy z ziołami. Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki z rozdrobnionej ciecierzycy z ziołami i przyprawami. Jeśli nie bierzesz pod uwagę czasu namaczania ciecierzycy, przygotowujesz się prosto i szybko. Rezultatem jest chrupiąca, aromatyczna przekąska z korzyściami, jakie niesie ciecierzyca. Danie pochodzi z Egiptu i jest powszechne w prawie wszystkich kuchniach Bliskiego Wschodu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 55 % 12 g
128 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania falafela z ciecierzycy. Możesz wziąć dowolne warzywa do smaku: koperek, pietruszkę, kolendrę, miętę itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzyca w razie potrzeby posortuj, a następnie wlej do kubka. Napełnij wodą i spłucz. Ponownie wlej wodę i pozostaw do spęcznienia na 10-12 godzin, możesz na noc w temperaturze pokojowej. Po pewnym czasie groszek wchłonie całą wodę i będzie spuchnięty. Jeśli płyn pozostanie, musisz go spuścić. W niektórych przepisach ciecierzyca (lub inne rośliny strączkowe) nie jest podawana w wodzie, ale gotowana do połowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę i czosnek obrać i opłukać razem z ziołami. Posiekaj cebulę, przepuść czosnek przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ciecierzycę blenderem lub maszynką do mięsa. Konieczne jest, aby struktura była jednorodna. Użyłem maszynki do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz również przepuścić warzywa i cebulę z czosnkiem przez maszynę do mięsa. Wtedy gotowe produkty okażą się bardziej delikatne i soczyste. Wymieszaj posiekaną ciecierzycę, zioła i cebulę z czosnkiem w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do przygotowanych potraw. Przypomnę, że ich ilość można zmieniać, wkładać tylko część,a następnie próbować. Jeśli według Twojego gustu jest ich niewiele, dodaj więcej. Wlej kilka łyżek zimnej wody i dodaj sodę oczyszczoną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj całą masę i przykryj torbą lub pokrywką. Następnie makaron należy podawać na stole przez pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie musisz wymieszać masę ciecierzycy z mąką pszenną. Wymieszaj wszystko równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwilżając ręce w zimnej wodzie, musisz wziąć część przygotowanej masy i zrolować piłkę rękami. Masy należy wziąć trochę, aby kulki były małe i łatwo smażone w oleju. Gdy wszystkie kulki będą gotowe, rozgrzej olej słonecznikowy na patelni lub w rondlu, powinien być gorący.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść kulki ciecierzycy na patelni i smaż je ze wszystkich stron na średnim ogniu, aby nie spaliły się przed czasem, ale całkowicie ugotowały w środku. Połóż smażone kulki na ręczniku papierowym. Gotowe falafele podawać ze świeżymi ziołami i ulubionym sosem.

Falafel można spożywać jako samodzielne danie - jako przekąskę lub pełny obiad. I możesz użyć ich jako głównego składnika sałatek, nadzienia do burgerów lub bułek pita lub pita. Ponadto Falafel można przygotować z nadzieniem w środku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy