twaróg z mleka w powolnej kuchence
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Dodaj śmietanę lub kefir do domowego mleka. Dobrze wymieszaj i pozostaw na noc w cieple. Zwykle latem mleko szybko kwaśne. A zimą pojemność można umieścić w pobliżu akumulatora.
Krok 3:
Ostrożnie wlej skrzep do miski wolnowaru.
Krok 4:
Zamknij pokrywę i pozostaw w opcji "podgrzewanie" na 45-50 minut.
Krok 5:
Włóż gazę do durszlaka i wlej twaróg.
Krok 6:
Twaróg zawiesić do serwatki szklanej. Serwatka może być używana do pieczenia.
Krok 7:
Jeśli zostawisz twaróg w Gazie przez długi czas, okaże się suchy. Jeśli przez około pół godziny będzie miękki twaróg. Do stołu można podawać z miodem lub gotować serniki z twarogu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g