Zupa solanka rybna klasyczna

pyszna bogata solanka rybna to świetne pierwsze danie. To jest teraz solanka uważana za rozkosz. A wcześniej była przygotowywana ze wszystkiego, co Bóg da. I nie tylko znamy wersję mięsną solanek, ale także chudą i, jak widać, rybną. Tak, istnieje wiele odmian klasycznych przepisów, a każdy kucharz dodaje coś innego. Ale istnieje podstawowy zestaw produktów, bez których solanka rybna nie jest solanką. Obfita zupa gotowana według tego przepisu spodoba się Tobie i Twoim domownikom lub Gościom. Tak, będziesz musiał trochę majstrować, ale warto! Są opinie, że nie wkładają kwaśnej śmietany do mieszanki, ale to kwestia gustu!
wellaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 11-17 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 40 % 2 g
węglowodany 40 % 2 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz mrożoną rybę i golovizna (czerwona, biała ryba), rozmrażaj ją powoli. Jeśli ryba nie jest zamrożona, zaoszczędzisz czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij rybę wodą, dodaj zielone łodygi i zagotuj bulion. Nie zapomnij usunąć piany, szczególnie w pierwszych 5-10 minutach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania bulionu zróbmy smażenie. Aby to zrobić, najpierw rozpuść cebulę na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A potem posiekamy marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij na patelnię lub patelnię, gdzie olej, cebula i marchewka są już podgrzane. Gdy tylko cebula stanie się przezroczysta, a marchewka miękka, zalej je koncentratem pomidorowym – smaż przez minutę, a następnie dodaj trochę (1-2 łyżki) wody. Smażenie na solankę jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli bulion jest gotowy, wyjmij rybę i ostrożnie wybierając kości, oddziel mięso. Podzielmy go na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj ogórki - należy je drobno posiekać i lekko ugotować przed włożeniem do rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odłóż oliwki. W razie potrzeby można je pokroić w plasterki lub w całości i ułożyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz możesz zbierać mieszankę. W bulionie wyślemy rybę i smażenie. Po ugotowaniu przez kilka minut włóż ogórki i liść laurowy do rondla. Po pięciu minutach pieprz, sól (jeśli to konieczne i nie masz solanki ogórkowej). Na minutę przed wyłączeniem włóż oliwki. Gotowe!

i więcej porad

z reguły zupa rybna tego typu jest przygotowywana z jesiotra i pobiera się filety. Ale przepisy na klasyczną solankę wymagają użycia zarówno głowy, ogona, jak i płetw czerwonych i innych gatunków ryb, w szczególności łososia, a także Sum, okonia morskiego, sterlada, różowego łososia itp.

należy pamiętać, że do mieszanki można dodać solone, a nawet wędzone ryby. Tylko, że jest już na końcu.

aby wzmocnić ostry smak, możesz na koniec dodać trochę do smaku ogórkowej solanki. Dlatego musisz wziąć ogórki solone, a nie marynowane.

Jeśli ogórki mają grubą skórkę, usuń je przed pokrojeniem i zetrzyj na grubej tarce i drobno posiekaj.

brak oliwek? Weź kapary, oliwki lub możesz jedno i drugie.

ziemniaki można układać lub można się bez nich obejść. Ryba i wszystkie inne składniki zrobią grubszą zupę. W razie potrzeby dodaj ziemniaki itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy