Zupa Mampar

spróbuj ugotować danie jednej z najstarszych kuchni świata! Kuchnia jugur jest uważana za jedną z najstarszych. Jego cechą jest sytość i bogaty, bogaty smak. Przyznaję, kiedy gotowałem po raz pierwszy, trochę wątpiłem, co się stanie, ale nie wątpiłem w wynik przez chwilę, ponieważ apetyczny zapach był odczuwalny od pierwszych minut. Pierogi nie są trudne do przygotowania. Oczywiście można im nadać dowolny kształt - i zwinąć w kulki, pokroić w makaron i po prostu oderwać kawałki ciasta, wrzucając je do bulionu. W każdym razie okaże się pyszny. Ogólnie radzę wszystkim-jest bardzo smaczny! A ja w międzyczasie próbuję innych przepisów jugurskich...
anvaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 36 % 13 g
209 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

rozgrzewamy kocioł. Wlej do niego olej. W tym czasie kroimy cielęcinę na dość duże kawałki. Włóż mięso do kotła i smaż przez 10 minut. W kotle mięso gotuje się dość szybko. Dodaj zmielony czarny pieprz, mieszaj, smaż przez kolejne 10-15 minut.

w tym czasie obierz i pokrój cebulę (w kostkę lub półpierścienie - nie odgrywa roli), a następnie dodaj ją do kotła. Smażyć przez kilka minut. Włóż tam koncentrat pomidorowy, posiekaną paprykę i czosnek, wlej sól. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.

teraz zawartość kotła można zalać wrzącą wodą, aby zupa była dość gęsta. Pamiętaj, że do zupy dodamy również kawałki ciasta. Kładziemy liść laurowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.

więc przygotuj ciasto. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą. Rozbij jajko do miski, dodaj wodę, ubij. Zagnieść ciasto. Powinno być strome, jak na pierogi lub pierogi.

wlej trochę oliwy z oliwek na dłonie i posmaruj ciasto i powierzchnię roboczą. Rozwałkuj ciasto na warstwę, pokrój w szerokie paski. Pokrój każdy pasek na kilka części. Wrzuć długie kawałki ciasta do wrzącej zawartości kotła. Ciasto gotuje się szybko-zaczyna się unosić, więc jest gotowe.

teraz przygotowujemy omlet. Ubij mleko, jajka i sól. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez 5 minut. Następnie pokrój omlet w cienkie paski.

wlej gotowy mampar na porcjowane talerze, połóż omlet na wierzchu, posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy