skład / składniki
metoda gotowania
rozgrzewamy kocioł. Wlej do niego olej. W tym czasie kroimy cielęcinę na dość duże kawałki. Włóż mięso do kotła i smaż przez 10 minut. W kotle mięso gotuje się dość szybko. Dodaj zmielony czarny pieprz, mieszaj, smaż przez kolejne 10-15 minut.
w tym czasie obierz i pokrój cebulę (w kostkę lub półpierścienie - nie odgrywa roli), a następnie dodaj ją do kotła. Smażyć przez kilka minut. Włóż tam koncentrat pomidorowy, posiekaną paprykę i czosnek, wlej sól. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu.
teraz zawartość kotła można zalać wrzącą wodą, aby zupa była dość gęsta. Pamiętaj, że do zupy dodamy również kawałki ciasta. Kładziemy liść laurowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
więc przygotuj ciasto. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą. Rozbij jajko do miski, dodaj wodę, ubij. Zagnieść ciasto. Powinno być strome, jak na pierogi lub pierogi.
wlej trochę oliwy z oliwek na dłonie i posmaruj ciasto i powierzchnię roboczą. Rozwałkuj ciasto na warstwę, pokrój w szerokie paski. Pokrój każdy pasek na kilka części. Wrzuć długie kawałki ciasta do wrzącej zawartości kotła. Ciasto gotuje się szybko-zaczyna się unosić, więc jest gotowe.
teraz przygotowujemy omlet. Ubij mleko, jajka i sól. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek przez 5 minut. Następnie pokrój omlet w cienkie paski.
wlej gotowy mampar na porcjowane talerze, połóż omlet na wierzchu, posyp posiekaną kolendrą. Podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g