skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kompot z jagód? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć jagody zarówno świeże, jak i mrożone. Nawet niewielka ilość jagód zapewni bogaty kolor i smak. Ponieważ smak jagód jest trochę świeży, zawsze dodaję do kompotu 2-3 plasterki cytrusów. Albo mandarynka, albo cytryna, pomarańcza, co jeść. Owoce cytrusowe nie przerywają smaku i zapachu jagód, ale z powodzeniem je uzupełniają i wzbogacają.
Krok 2:
Zagotuj wymaganą ilość wody, dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści. Lepiej jest wziąć patelnię ze stali nierdzewnej, nie utlenia się i łatwiej będzie ją umyć. Sok z jagód jest bardzo silnym barwnikiem i pozostawi czerń na szkliwie, co jest niezwykle trudne do umycia.
Krok 3:
Jeśli jagody są świeże, dokładnie posortuj i spłucz. Gotowałem z mrożonych jagód, wystarczy spłukać pod zimną wodą bez rozmrażania. Ponieważ zamrażają go bez mycia, a jedynie sortują od śmieci.
Krok 4:
Kompot gotuje się bardzo szybko na intensywnym ogniu. Po cukrze wlej jagody, natychmiast zabarwi wodę.
Krok 5:
Dobrze umyj mandarynkę lub inne cytrusy, bez obierania pokrój w plasterki i wrzuć do kompotu. Możesz dodać kwas cytrynowy na czubku noża lub zostawić jedną jagodę, to kwestia gustu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć kompot i pozostawić do fermentacji przez 5 minut. Następnie wyjmij z pieca i pozostaw do zaparzenia. Zostawiam, aż całkowicie ostygnie.
Krok 6:
Schłodzony kompot przecedzić przez sito lub gazę, wlać do szklanego pojemnika do przechowywania w lodówce. Dobrze zaparzony i zimny kompot będzie znacznie smaczniejszy niż ciepły. Smacznego!
być może nie ma takiej osoby, która nie wiedziałaby, że od wszystkich chorób oczu pierwszym pomocnikiem są jagody.
jagody są zdrowe i smaczne w każdej formie, zwłaszcza gdy są używane świeże.
w kompocie jest poddawany obróbce cieplnej i nie trzeba czekać na specjalne korzyści, ale.. kompot ma bardzo pozytywny wpływ na przewód pokarmowy jako całość.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g