pierogi ziemniaczane z mięsem

bardzo satysfakcjonujące i jednocześnie niesamowicie smaczne danie! Zaoferuj pierogi z mięsem na lunch lub kolację, nakarm całą rodzinę! Do pierogów można podać sałatkę ze świeżych warzyw i ulubione sosy. Pyszne mięsne bułeczki z cebulą smażoną na smalcu lub maśle.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 48 % 14 g
173 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania pierogów ziemniaczanych z mięsem. Jeśli masz kawałek mięsa, przekręć go w mięso mielone. W przepisie wykorzystano gotowe zakupione mięso mielone wieprzowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i cebulę. Umyj warzywa w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki na najmniejszej tarce (jak na zdjęciu). Posiekaj jedną cebulę w ten sam sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstałą masę włożyć partiami do gazy i dobrze wycisnąć z soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij wyciśnięte ziemniaki i cebulę do osobnego głębokiego pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko w masę ziemniaczaną, dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, a także trochę ziela angielskiego lub mielonego czarnego pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto, jeśli to konieczne, a następnie dodać trochę więcej mąki (konsystencja nie powinna być bardzo gęsta, a jednocześnie, aby można było z niej uformować piłkę rękami).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj mięso mielone. Pokrój drugą cebulę tak drobno, jak to możliwe, wyślij ją do mięsa, sól i pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj czyste ręce olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby masa ziemniaczana nie przylegała do rąk. Ściśnij niewielką ilość ciasta i zrób z niego tortillę. Umieść trochę mięsa mielonego na środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij ze wszystkich stron krawędzi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj kulkę nieco większą niż morela. Postaraj się, aby na kolobokach nie było pęknięć, w przeciwnym razie pierogi mogą się rozpaść podczas gotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ten sposób rozwałkuj pierogi z całego ciasta i mięsa mielonego, od czasu do czasu smaruj ręce olejem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagotuj wodę w rondlu, dodaj liść laurowy i trochę soli. Lepiej jest wziąć większy rondel, aby wszystkie pierogi pasowały i nie sklejały się podczas gotowania. Wyślij kolobokochki do wrzącej wody, po ich wypłynięciu lekko zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj przez kolejne 30 minut (pamiętaj, że pierogi powinny gotować się przez cały ten czas, jeśli tak się nie stanie, lekko dodaj ogień).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe kulki wyłowić łyżką cedzakową z patelni i ułożyć w jednej warstwie na płaskim dużym naczyniu. Pierogi są gotowe, można je podawać ze śmietaną lub masłem. Odpowiednie są również różne sosy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Proponuję podawać je ze smażoną cebulą. Aby to zrobić, pokrój smalec na małe kawałki, wytop z niego tłuszcz na patelni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Złów skwarki i dodaj drobno posiekaną cebulę do tłuszczu. Smażyć do pożądanego stopnia. Zamiast smalcu można użyć masła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij smażoną cebulę do gnocchi, posyp ziołami i mielonym pieprzem. Danie jest gotowe!

mięso mielone można użyć dowolnego lub nawet wymieszać 2 rodzaje mięsa, więc będzie jeszcze smaczniejsze. 

podawaj gnocchi na gorąco.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy