skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania pierogów ziemniaczanych z mięsem. Jeśli masz kawałek mięsa, przekręć go w mięso mielone. W przepisie wykorzystano gotowe zakupione mięso mielone wieprzowe.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i cebulę. Umyj warzywa w czystej wodzie.
Krok 3:
Zetrzyj ziemniaki na najmniejszej tarce (jak na zdjęciu). Posiekaj jedną cebulę w ten sam sposób.
Krok 4:
Powstałą masę włożyć partiami do gazy i dobrze wycisnąć z soku.
Krok 5:
Wyślij wyciśnięte ziemniaki i cebulę do osobnego głębokiego pojemnika.
Krok 6:
Wbij jajko w masę ziemniaczaną, dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli, a także trochę ziela angielskiego lub mielonego czarnego pieprzu.
Krok 7:
Zagnieść ciasto, jeśli to konieczne, a następnie dodać trochę więcej mąki (konsystencja nie powinna być bardzo gęsta, a jednocześnie, aby można było z niej uformować piłkę rękami).
Krok 8:
Przygotuj mięso mielone. Pokrój drugą cebulę tak drobno, jak to możliwe, wyślij ją do mięsa, sól i pieprz do smaku.
Krok 9:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Posmaruj czyste ręce olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby masa ziemniaczana nie przylegała do rąk. Ściśnij niewielką ilość ciasta i zrób z niego tortillę. Umieść trochę mięsa mielonego na środku.
Krok 11:
Ściśnij ze wszystkich stron krawędzi.
Krok 12:
Uformuj kulkę nieco większą niż morela. Postaraj się, aby na kolobokach nie było pęknięć, w przeciwnym razie pierogi mogą się rozpaść podczas gotowania.
Krok 13:
W ten sposób rozwałkuj pierogi z całego ciasta i mięsa mielonego, od czasu do czasu smaruj ręce olejem.
Krok 14:
Zagotuj wodę w rondlu, dodaj liść laurowy i trochę soli. Lepiej jest wziąć większy rondel, aby wszystkie pierogi pasowały i nie sklejały się podczas gotowania. Wyślij kolobokochki do wrzącej wody, po ich wypłynięciu lekko zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj przez kolejne 30 minut (pamiętaj, że pierogi powinny gotować się przez cały ten czas, jeśli tak się nie stanie, lekko dodaj ogień).
Krok 15:
Gotowe kulki wyłowić łyżką cedzakową z patelni i ułożyć w jednej warstwie na płaskim dużym naczyniu. Pierogi są gotowe, można je podawać ze śmietaną lub masłem. Odpowiednie są również różne sosy.
Krok 16:
Proponuję podawać je ze smażoną cebulą. Aby to zrobić, pokrój smalec na małe kawałki, wytop z niego tłuszcz na patelni.
Krok 17:
Złów skwarki i dodaj drobno posiekaną cebulę do tłuszczu. Smażyć do pożądanego stopnia. Zamiast smalcu można użyć masła.
Krok 18:
Wyślij smażoną cebulę do gnocchi, posyp ziołami i mielonym pieprzem. Danie jest gotowe!
mięso mielone można użyć dowolnego lub nawet wymieszać 2 rodzaje mięsa, więc będzie jeszcze smaczniejsze.
podawaj gnocchi na gorąco.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g