bułka z makreli z żelatyną

Oryginalny, spektakularny, na świątecznym stole! Rolada z makreli z żelatyną to przepis na bardzo ciekawą przekąskę dla miłośników dań rybnych. Okazuje się miękki i soczysty, ale jednocześnie jest łatwy do cięcia, a dzięki żelatynie dobrze zachowuje swój kształt. Produkty do bułki są dostępne i niedrogie.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 15 % 4 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z makreli z żelatyną? Przygotuj jedzenie. Rozmrozić makrelę, przenosząc ją z zamrażarki do lodówki. Lepiej nie rozmrażać ryby do końca — w ten sposób łatwiej będzie ją pokroić. Wybierając makrelę, upewnij się, że tusza jest wolna od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Lepiej kupić rybę z głową, ponieważ często jest odcinany, aby nie było widocznych śladów gnicia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smaż warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec gotowania dodaj zmieloną kolendrę i paprykę, wymieszaj. Gotuj warzywa na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Możesz użyć innych przypraw i przypraw lub wziąć gotową mieszankę przypraw do ryb. Niech nadzienie ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku makreli odetnij głowę i ogon, odetnij brzuch i usuń wnętrzności. Dobrze spłucz rybę zimną wodą, pamiętaj, aby usunąć czarny film wewnątrz brzucha, a następnie dobrze osusz tuszę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z boku brzucha ostrym nożem wykonaj nacięcia wzdłuż grzbietu po obu stronach. Ostrożnie wyjmij grzbiet, nie uszkadzając grzbietu ryby. Powinieneś dostać filet w formie książki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń wszystkie kości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż przygotowaną rybę na folii spożywczej, lekko zachodząc na siebie i tak, aby ogony fileta znajdowały się po przeciwnych stronach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Filety posolić, posypać czarnym pieprzem. Posyp filety równomiernie połową żelatyny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie warzywne bez sięgania po brzegi filetów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp warzywa pozostałą żelatyną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą folii spożywczej delikatnie zwiń filety w ciasną rolkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zawiń bułkę rybną w kilka warstw folii, osiągając pełną szczelność, aby woda nie dostała się do ryby podczas gotowania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zanurz bułkę we wrzącej wodzie, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut. Wyjmij gotową bułkę, ostudź. Włóż do lodówki bez rozpakowywania folii na 6 do 8 godzin, aby żelatyna całkowicie się związała. Pokrój schłodzoną bułkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

nadzienie do bułki rybnej można urozmaicić, dodając osobno smażone grzyby do przygotowanych warzyw. Możesz również uzupełnić warzywa odrobiną drobno posiekanej papryki (w kroku 4).

ponieważ rolka jest hermetycznie owinięta folią, gotuje się ją we własnym soku. Nie ma w nim galaretowatej masy, żelatyna jest całkowicie wchłaniana przez ryby.

wygodnie jest pokroić schłodzoną bułkę bezpośrednio w folię. Film jest bardzo łatwy do usunięcia z każdego kawałka.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy