budyń waniliowy dla dzieci

dzieci na pewno nie odmówią takiego przysmaku! Tradycyjnym przepisem kulinarnym kuchni angielskiej jest budyń bez pieczenia, który gotuje się dosłownie w kilka minut. Idealny do jedzenia dla niemowląt - rozpieszczaj ukochanego malucha tak wspaniałym daniem.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 68 % 17 g
120 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli nie wiesz jeszcze, jak zrobić budyń waniliowy, ten przepis jest dla ciebie. Bierzemy produkty zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej prawie całe mleko do rondla - zostaw 6 łyżek stołowych. Podpalamy rondel i doprowadzamy mleko do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 6 łyżek zimnego mleka (które zostawiliśmy) do osobnego pojemnika. Wlej skrobię, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po dodaniu cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wanilinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wbijamy jedno jajko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masę trzepaczką lub mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą mieszaninę do wrzącego mleka, dokładnie mieszając wszystko trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj wszystko, aż zgęstnieje przez pięć minut na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa nabierze delikatnego kremowego koloru. Upewnij się, że nie pali się i nie bierze grudek. Właściwie to wszystko - nasz budyń waniliowy jest gotowy do spożycia. Pozostaje tylko włożyć go do pięknych misek i schłodzić w lodówce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czasami używam do tego foremek w postaci różnych figurek - dzieci to lubią. Zastygły budyń przewracamy na talerz, polewamy do wyboru syropem, dżemem, karmelem, rozgrzanym miodem lub posypujemy startą czekoladą. Taki budyń będzie dobrze komponował się ze słodkimi owocami, na przykład ze świeżą lub konserwowaną brzoskwinią, pokrojoną w plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

taki deser nigdy się nie znudzi, zwłaszcza jeśli dla odmiany podajesz go z innym sosem. Ma bardzo delikatną konsystencję i po prostu rozpływa się w ustach. Aby go przygotować, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności: wystarczy przygotować wszystkie niezbędne składniki, zmierzyć ich odpowiednią ilość i wyraźnie postępować zgodnie z prostymi instrukcjami. Możesz to zrobić przynajmniej codziennie. To danie z pewnością spodoba się nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Zwyczajowo je się łyżkami do herbaty lub koktajli, zanurzając w ulubionym sosie. Nie odmawiaj sobie przyjemności wypróbowania tego wykwintnego przysmaku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy