miód pitny ze starego miodu

pachnące, bursztynowe, pyszne, na świąteczny stół! Miód pitny ze starego miodu to przepis na domowy likier alkoholowy, doskonała opcja recyklingu starego produktu. Wykonanie go w domu nie będzie trudne. Do przygotowania takiego miodu można użyć kandyzowanego i już sfermentowanego miodu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
62 kcal
IG: 0 / 23 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miód pitny ze starego miodu? Przygotuj wymaganą ilość starego miodu. W moim przypadku miód jest bardzo stary. Stoi od 8 lat. W tym czasie miód znacznie pociemniał, a nawet pojawił się osad. W porządku, ten też jest świetny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz również wymaganą ilość rodzynek, chmielu i drożdży. Chmiel i drożdże najlepiej spożywać w specjalistycznym sklepie. Mam chmiel granulowany, a drożdże są specjalne dla miodu pitnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wymaganą ilość wody do rondla, zagotuj. Rozpuść miód w wodzie i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 5-7 minut. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Następnie schłodzić bulion do ciepłej temperatury.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej go do nieco większego szklanego słoika. Dodaj rodzynki (niemyte), drożdże, przyprawy i chmiel. Dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj słoik warstwą gazy i umieść w ciepłym miejscu na kilka dni do fermentacji. Zajmie to 5-7 dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zakończeniu fermentacji przecedź produkt przez kilka warstw gazy. Wlej powstały płyn do butelek i szczelnie zamknij. Umieść butelki w chłodnym, ciemnym miejscu na 2-3 miesiące, aby zaparzyć.

Stary, nieprawidłowo przechowywany miód nie musi być wyrzucany ani puszczany na bimber. Z niego można zrobić smaczniejszy i zdrowszy napój-miód pitny.

miód pitny to pierwotnie rosyjski napój. Jest przygotowywany prawie niezależnie. Najważniejsze jest prawidłowe wymieszanie składników.

Młody miód pitny uzyskany natychmiast po fermentacji smakuje bardziej jak kwas chlebowy, a jego moc wynosi około 2-3%. Aby napój stał się mocniejszy, musi mieć czas na stanie.
do zaparzania najlepiej użyć szklanych butelek lub drewnianych beczek.
aby nadać wyrafinowany aromat, możesz dodać pachnące zioła i przyprawy, suche lub świeże jagody.
im dłużej nalegasz na miód pitny, tym mocniej się okaże.
W minionych stuleciach nalewka leżakowała w dębowych beczkach do pół wieku i była otwierana tylko na specjalne okazje.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g

Podobne przepisy