ciasto Makowe z ciasta drożdżowego

pyszne i słodkie wypieki, które pokocha cała rodzina! Ciasto Makowe z ciasta drożdżowego to pyszne ciasto, które idealnie pasuje do herbaty, mleka, kakao lub kawy. Taki przysmak jest zwykle uwielbiany przez dzieci. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, okazuje się smaczne, przewiewne, słodkie, miękkie, maślane. Zaletą ciasta jest to, że nie trzeba go kroić na kawałki - wystarczy odłamać różę. Jest oryginalny, piękny i wygodny.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 68 % 38 g
269 kcal
IG: 5 / 3 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

ciasto okazuje się pyszne, a przygotowanie jest dość proste! Zaczynamy więc od drożdży. Aby przygotować ciasto według tego przepisu, potrzebujesz świeżych drożdży. Kruszymy je w głębokiej misce, wlewamy do nich granulowany cukier, lekko mieszamy i usuwamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Rozpuść masło w misce, na przykład w kuchence mikrofalowej, ale możesz po prostu na kuchence. Następnie pozwól mu ostygnąć.

pod koniec określonego czasu podgrzej mleko do 35-40 stopni (nie więcej) i wlej mleko do drożdży. Tam też rozbijamy dwa wcześniej dobrze umyte i wysuszone ręcznikiem jaja kurze. Wlej sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj stopione i schłodzone masło do mieszanki, wszystko dokładnie wymieszaj.

przesiej mąkę pszenną do osobnej miski i zacznij dodawać ją partiami do pozostałych składników, zagniatając ciasto. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Ciasto okazuje się dość miękkie, wcale nie strome, przyjemne w dotyku. Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie dużej głębokiej patelni, przykrywamy ją czystym, suchym ręcznikiem i umieszczamy wszystko w ciepłym miejscu. Pozwól testowi rosnąć przez 30-40 minut.

gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniataj je ponownie i ponownie uformuj kulkę i wyjmij w ciepłe miejsce pod ręcznikiem. Ponownie czekamy 30-40 minut, w których ciasto ponownie zwiększa objętość, staje się bardzo przewiewne, a następnie przechodzimy do samego ciasta.

mak myjemy, przenosimy do rondla. Zalej wrzącą wodą, aby była całkowicie pokryta. Kładziemy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 2-3 minuty. Kładziemy mak na sitku, a gdy woda całkowicie spłynie, zwracamy go z powrotem do rondla. Dodaj cukier (20 g) i zmiel mak tłuczkiem.

zagniatamy ciasto, rozprowadzamy na powierzchni roboczej, posypanej niewielką ilością mąki i dzielimy na pół. Najpierw pracujemy z pierwszą połową, zwijając ją w cienką warstwę (nie więcej niż 0,5 cm grubości). Nasmaruj warstwę olejem roślinnym, rozłóż połowę przygotowanego maku, równomiernie rozprowadź na cieście. Posyp połową granulowanego cukru na wierzchu. Teraz Złóż warstwę w rolkę, a następnie pokrój ją na identyczne kawałki o grubości około 2,5 cm, a na każdym kawałku od dołu łączymy końce ciasta, tworząc rodzaj "pąka".

naczynie do pieczenia (i może być potrzebne 2 lub 3 w zależności od wielkości) wykładamy pergaminem i układamy pąki. Blisko siebie, ale nie za ciasno.

teraz robimy to samo z pozostałym ciastem, po włączeniu piekarnika do 200 stopni Celsjusza.

ubij jajko widelcem do kubków i posmaruj ich pąki na wierzchu. Formujemy ciasto (ciasta) w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut. Czas zależy od rodzaju piekarnika-ciasto powinno się zarumienić.

ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy