skład / składniki
metoda gotowania
ciasto okazuje się pyszne, a przygotowanie jest dość proste! Zaczynamy więc od drożdży. Aby przygotować ciasto według tego przepisu, potrzebujesz świeżych drożdży. Kruszymy je w głębokiej misce, wlewamy do nich granulowany cukier, lekko mieszamy i usuwamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Rozpuść masło w misce, na przykład w kuchence mikrofalowej, ale możesz po prostu na kuchence. Następnie pozwól mu ostygnąć.
pod koniec określonego czasu podgrzej mleko do 35-40 stopni (nie więcej) i wlej mleko do drożdży. Tam też rozbijamy dwa wcześniej dobrze umyte i wysuszone ręcznikiem jaja kurze. Wlej sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj stopione i schłodzone masło do mieszanki, wszystko dokładnie wymieszaj.
przesiej mąkę pszenną do osobnej miski i zacznij dodawać ją partiami do pozostałych składników, zagniatając ciasto. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie. Ciasto okazuje się dość miękkie, wcale nie strome, przyjemne w dotyku. Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy na dnie dużej głębokiej patelni, przykrywamy ją czystym, suchym ręcznikiem i umieszczamy wszystko w ciepłym miejscu. Pozwól testowi rosnąć przez 30-40 minut.
gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniataj je ponownie i ponownie uformuj kulkę i wyjmij w ciepłe miejsce pod ręcznikiem. Ponownie czekamy 30-40 minut, w których ciasto ponownie zwiększa objętość, staje się bardzo przewiewne, a następnie przechodzimy do samego ciasta.
mak myjemy, przenosimy do rondla. Zalej wrzącą wodą, aby była całkowicie pokryta. Kładziemy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 2-3 minuty. Kładziemy mak na sitku, a gdy woda całkowicie spłynie, zwracamy go z powrotem do rondla. Dodaj cukier (20 g) i zmiel mak tłuczkiem.
zagniatamy ciasto, rozprowadzamy na powierzchni roboczej, posypanej niewielką ilością mąki i dzielimy na pół. Najpierw pracujemy z pierwszą połową, zwijając ją w cienką warstwę (nie więcej niż 0,5 cm grubości). Nasmaruj warstwę olejem roślinnym, rozłóż połowę przygotowanego maku, równomiernie rozprowadź na cieście. Posyp połową granulowanego cukru na wierzchu. Teraz Złóż warstwę w rolkę, a następnie pokrój ją na identyczne kawałki o grubości około 2,5 cm, a na każdym kawałku od dołu łączymy końce ciasta, tworząc rodzaj "pąka".
naczynie do pieczenia (i może być potrzebne 2 lub 3 w zależności od wielkości) wykładamy pergaminem i układamy pąki. Blisko siebie, ale nie za ciasno.
teraz robimy to samo z pozostałym ciastem, po włączeniu piekarnika do 200 stopni Celsjusza.
ubij jajko widelcem do kubków i posmaruj ich pąki na wierzchu. Formujemy ciasto (ciasta) w rozgrzanym piekarniku na 20-25 minut. Czas zależy od rodzaju piekarnika-ciasto powinno się zarumienić.
ciasto można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g