skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, umyj ogórki, usuń ogony. Pokrój ogórki w paski. Ułóż je w misce, w której ugotujesz sałatkę.
Krok 2:
Szynkę pokrój w plasterki, a następnie pokrój w paski.
Krok 3:
Dodaj pokrojoną szynkę do miski do ogórków.
Krok 4:
Obierz wstępnie ugotowane jajka.
Krok 5:
Pokrój jajka w drobną kostkę i dodaj je do sałatki.
Krok 6:
Natychmiast zetrzyj ser na grubej tarce do miski.
Krok 7:
Obierz jabłka i pokrój na pół. Usuń rdzeń z jabłek. Zetrzyj jabłka na grubej tarce i wyślij do sałatki.
Krok 8:
Dokładnie opłucz liście sałaty i osusz.Pokrój je na duże kawałki lub po prostu rozerwij je rękami. Następnie wyślij posiekane liście sałaty do salaterki.
Krok 9:
Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj. Wstaw go na chwilę do lodówki, aby ostygł. Przed podaniem sałatkę można przenieść do pięknej, eleganckiej salaterki lub rozłożyć na porcje. Smacznego!
chociaż przygotowanie sałatki jest proste, a składniki w jej składzie są najczęstsze, rezultatem jest bardzo ciekawy, lekki smak. Myślę, że to właśnie sprawia, że ta sałatka jest tak atrakcyjna.
smak sałatki można za każdym razem nieco uzupełnić lub urozmaicić, zmieniając lub dodając składniki. W razie potrzeby można dodać smażone pieczarki, kukurydzę, cebulę lub pomidory. Mały zamiennik, a w rezultacie otrzymasz nowy smak.
smak gotowej sałatki jest bardzo delikatny, co w pełni uzasadnia jej nazwę. Aby nadać delikatności nie tylko smak, ale także wygląd, możesz ułożyć sałatkę warstwami w kryształowej salaterce. Wszystkie składniki bardzo dobrze łączą się ze sobą w smaku. Jeśli nie jesteś pod wrażeniem majonezu sklepowego, możesz sam ugotować go w domu lub spróbować zastąpić go tłustą śmietaną.
gotową sałatkę najlepiej przechowywać w lodówce i nie za długo. Tylko 1-2 dni. Przygotuj go tuż przed ucztą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g