Sałatka Delikatna z serem i szynką z jabłkiem

Łatwa, pyszna i satysfakcjonująca sałatka dla nas wszystkich! Ta pyszna sałatka z szynką nadaje się na każdą ucztę - czy to rodzinny obiad, czy świąteczny stół. Można go podawać jako dodatek do dań ziemniaczanych. Proste i bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę, umyj ogórki, usuń ogony. Pokrój ogórki w paski. Ułóż je w misce, w której ugotujesz sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szynkę pokrój w plasterki, a następnie pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojoną szynkę do miski do ogórków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz wstępnie ugotowane jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jajka w drobną kostkę i dodaj je do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast zetrzyj ser na grubej tarce do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz jabłka i pokrój na pół. Usuń rdzeń z jabłek. Zetrzyj jabłka na grubej tarce i wyślij do sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie opłucz liście sałaty i osusz.Pokrój je na duże kawałki lub po prostu rozerwij je rękami. Następnie wyślij posiekane liście sałaty do salaterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj. Wstaw go na chwilę do lodówki, aby ostygł. Przed podaniem sałatkę można przenieść do pięknej, eleganckiej salaterki lub rozłożyć na porcje. Smacznego!

chociaż przygotowanie sałatki jest proste, a składniki w jej składzie są najczęstsze, rezultatem jest bardzo ciekawy, lekki smak. Myślę, że to właśnie sprawia, że ta sałatka jest tak atrakcyjna.
smak sałatki można za każdym razem nieco uzupełnić lub urozmaicić, zmieniając lub dodając składniki. W razie potrzeby można dodać smażone pieczarki, kukurydzę, cebulę lub pomidory. Mały zamiennik, a w rezultacie otrzymasz nowy smak.
smak gotowej sałatki jest bardzo delikatny, co w pełni uzasadnia jej nazwę. Aby nadać delikatności nie tylko smak, ale także wygląd, możesz ułożyć sałatkę warstwami w kryształowej salaterce. Wszystkie składniki bardzo dobrze łączą się ze sobą w smaku. Jeśli nie jesteś pod wrażeniem majonezu sklepowego, możesz sam ugotować go w domu lub spróbować zastąpić go tłustą śmietaną.
gotową sałatkę najlepiej przechowywać w lodówce i nie za długo. Tylko 1-2 dni. Przygotuj go tuż przed ucztą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy