Klasyczna szurpa wołowa na płycie kuchennej

przygotuj danie koronne kuchni uzbeckiej! Oferuję przepis na bardzo smaczne pierwsze danie o nazwie shurpa, którego mój mąż nauczył mnie gotować. Shurpa to zupa OBOZOWA, która jest gotowana w terenie, ale z powodzeniem można ją również przygotować w miejskiej kuchni. Osobliwością tego dania jest to, że wszystkie składniki są bardzo grubo krojone - dodaje to szczególnego uroku shurpie)
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 38 % 3 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Wlej zimną wodę do rondla, włóż do niego umyte kawałki mięsa na kości (grubo posiekaj mięso) i liść laurowy, gotuj przez półtorej godziny od momentu wrzenia, okresowo usuwając pianę z powierzchni bulionu.

2. Ziemniaki (lepiej wziąć małe bulwy)i marchewki, obierz, umyj. Nie będziemy ciąć ziemniaków, ale kroimy marchewki wzdłuż na 4 części. Obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę. Obierz pieprz ze strąka nasiennego, umyj, pokrój wzdłuż na kilka części. Na pomidorach wykonujemy nacięcie krzyżowe i zalewamy wrzącą wodą, po czym usuwamy skórę (po takiej procedurze można ją łatwo usunąć) i kroimy miąższ na duże plasterki.

3. Przygotowane składniki (z wyjątkiem pomidorów) wysyłamy do bulionu i gotujemy przez 20 minut, po czym dodajemy pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut. Teraz solimy i pieprzymy pachnące danie według własnych upodobań, a także dodajemy mieloną paprykę.

pozwól naczyniu parzyć pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut, wlej do talerzy i dodaj do każdej świeżej pietruszki. Wszystko, możesz zjeść posiłek)

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy