barszcz bez ziemniaków

nowe podejście do znanego Dania! Tylko zdrowe produkty! Barszcz bez ziemniaków to świetny sposób, aby Twoje ulubione pierwsze danie było lekkie i mniej kaloryczne. Pyszny bulion, zdrowe warzywa i brak skrobi zapewnią uczucie sytości, ale nie sprawią, że poczujesz się ciężki po obiedzie!
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 40 % 2 g
węglowodany 20 % 1 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

oprócz braku ziemniaków ten przepis wykorzystuje pieczone buraki. Dzięki temu Barszcz nabiera dodatkowego bogatego smaku i jasnego koloru.

mięso na bulion myjemy zimną wodą i ładujemy na patelnię. Najlepszy Barszcz pochodzi z wołowiny, ale możesz urozmaicić zestaw, zastępując część kurczakiem, indykiem, a nawet wieprzowiną. Napełnij mięso zimną wodą (połowę określonej ilości), umieść na dużym ogniu i zagotuj. Po gotowaniu przez 5 minut spuść pierwszy bulion i dobrze umyj mięso pod bieżącą wodą.

zwracamy mięso do czystego rondla, ponownie napełniamy zimną czystą wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i gotuj na średnim ogniu przez 1,5 godziny.

podczas gotowania bulionu przygotujemy buraki. Dobrze umyj warzywa, zawiń w folię i wyślij do piekarnika (220 stopni) na 1 godzinę do pieczenia.

gdy do końca gotowania bulionu pozostało 20 minut, przystępujemy do aktywnej fazy gotowania barszczu bez ziemniaków. Buraki wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy folię, aby lekko ostygła. Obierz cebulę i marchewkę, umyj je i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć warzywa w oleju roślinnym na dobrze rozgrzanej patelni do przyjemnego złotego koloru i miękkości.

wlej przecier pomidorowy (najlepiej przygotować go już przed dodaniem, po prostu mieląc pomidory blenderem). Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

bulion jest gotowy, wyjmujemy mięso do ostygnięcia, usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Obierz buraki, zetrzyj na grubej tarce i wyślij na patelnię. Gotuj przez 5 minut.

kiszoną kapustę myjemy bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar solanki i dodajemy do barszczu. Dodaj sól i mielony pieprz, gotuj przez 5 minut i wlej smażoną cebulę, marchewkę i pomidor.

Wyłącz piec, przykryj pokrywką i pozostaw na 20 minut do zaparzenia. W międzyczasie kroimy mięso w cienkie paski i układamy na talerzach. Wlej Barszcz, uzupełnij go drobno posiekanymi ziołami, łyżką śmietany i podawaj z ząbkiem czosnku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy