skład / składniki
metoda gotowania
na początek pomarańcze należy dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w plastry o grubości około pół centymetra.
w małym rondlu zagotuj wodę i zanurz kółka na kilka minut we wrzącej wodzie. Jest to konieczne, aby cała gorycz wyszła z pomarańczy. Następnie wyjmij pomarańczowe kółka z wody, rozkładając je na ręczniku papierowym, poczekaj, aż lekko wyschną. Możesz wspomóc proces, osuszając wilgoć serwetkami.
na patelni wlej warstwę cukru na dno, połóż na niej warstwę pomarańczy, a następnie ponownie posyp cukrem. Kontynuuj układanie pomarańczy warstwami, przeplatając je cukrem. Po ułożeniu pomarańczy posyp je resztą cukru na wierzchu.
wlej pomarańcze pół litra wody - może być trochę mniej lub więcej. Najważniejsze jest to, że pomarańcze są całkowicie pokryte płynem, ale nadmiar wilgoci również nie jest potrzebny.
umieść patelnię z przyszłym przysmakiem na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ciepło do minimum i trzymaj pomarańcze we wrzącym syropie przez około 1,5 godziny. Skórki pomarańczy powinny stać się przezroczyste i miękkie.
wyjmij pomarańcze z syropu, rozłóż je na warstwie papieru. Pozwól pomarańczowym kółkom ostygnąć.
w tym czasie Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Umieść tam pomarańczowe kółka do wyschnięcia na 20 minut. Muszą być umieszczone na papierze do pieczenia. Co kilka minut wpatruj się w pomarańcze - mogą się łatwo przypalić.
karmelizowane pomarańcze są gotowe! Poczekaj, aż ostygną i możesz podać smakołyk do stołu. Takie pomarańcze są dobrze przechowywane w zwykłym szklanym słoju.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g