karmelizowane pomarańcze

Zrób sobie pyszny przysmak na herbatę! Według mnie jest to najbardziej udany z takich przepisów, a próbowałem ich więcej niż jeden, aby osiągnąć pożądany rezultat. Zarówno bliscy, jak i goście uwielbiają tę niezwykłą ucztę na herbatę. Nadaje się również do lekkich napojów alkoholowych ;)
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
102 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

na początek pomarańcze należy dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w plastry o grubości około pół centymetra.

w małym rondlu zagotuj wodę i zanurz kółka na kilka minut we wrzącej wodzie. Jest to konieczne, aby cała gorycz wyszła z pomarańczy. Następnie wyjmij pomarańczowe kółka z wody, rozkładając je na ręczniku papierowym, poczekaj, aż lekko wyschną. Możesz wspomóc proces, osuszając wilgoć serwetkami.

na patelni wlej warstwę cukru na dno, połóż na niej warstwę pomarańczy, a następnie ponownie posyp cukrem. Kontynuuj układanie pomarańczy warstwami, przeplatając je cukrem. Po ułożeniu pomarańczy posyp je resztą cukru na wierzchu.

wlej pomarańcze pół litra wody - może być trochę mniej lub więcej. Najważniejsze jest to, że pomarańcze są całkowicie pokryte płynem, ale nadmiar wilgoci również nie jest potrzebny.

umieść patelnię z przyszłym przysmakiem na średnim ogniu, zagotuj. Następnie zmniejsz ciepło do minimum i trzymaj pomarańcze we wrzącym syropie przez około 1,5 godziny. Skórki pomarańczy powinny stać się przezroczyste i miękkie.

wyjmij pomarańcze z syropu, rozłóż je na warstwie papieru. Pozwól pomarańczowym kółkom ostygnąć.

w tym czasie Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Umieść tam pomarańczowe kółka do wyschnięcia na 20 minut. Muszą być umieszczone na papierze do pieczenia. Co kilka minut wpatruj się w pomarańcze - mogą się łatwo przypalić.

karmelizowane pomarańcze są gotowe! Poczekaj, aż ostygną i możesz podać smakołyk do stołu. Takie pomarańcze są dobrze przechowywane w zwykłym szklanym słoju.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy