skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj groszek, olej roślinny (użyłam kukurydzy nie rafinowanej), sok z buraków, czosnek i przyprawy.
Krok 2:
Groszek zalej 500 ml wrzącej wody (!!!). Jest to ważne, wrząca woda pozwoli szybko zagotować groszek. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli. Gotuj przez 5-10 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wrzącej wody, okresowo mieszaj. Konieczne jest, aby groszek gotował się i nie przylegał do dna.
Krok 3:
Ugotowany groszek puree za pomocą blendera, dodaj zmieloną kolendrę, zmielony czarny pieprz, olej roślinny. Ubić.
Krok 4:
Dodaj sok z buraków (1 łyżka) i posiekany czosnek. Ubić.
Krok 5:
Dodaj sok z buraków, aż uzyskasz pożądany odcień.
Krok 6:
Przenieś jeszcze gorące puree do czystej plastikowej butelki. Pozostaw na noc w zimnym miejscu.
Krok 7:
Pokrój butelkę, wyjmij kiełbasę, pokrój na porcje.
oryginalna przekąska z puree z groszku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g