skład / składniki
metoda gotowania
aby ugotować bardzo smaczną owsiankę z mięsem w garnku w piecu perłowym, potrzebujemy prawie dwóch godzin. Przed ułożeniem jęczmienia perłowego i mięsa w garnku należy je przygotować.
opłucz jęczmień perłowy, wlej dwie szklanki wody do rondla i podpal. Jak tylko się zagotuje, zrób mały ogień i gotuj, aż woda całkowicie odparuje, 15-20 minut, nie przykrywaj pokrywką.
w międzyczasie opłucz i osusz mięso, pokrój na małe kawałki i zacznij smażyć z dodatkiem oleju roślinnego na dużym ogniu.
podczas smażenia mięsa pokrój obraną marchewkę i cebulę w drobną kostkę. Dodaj warzywa do mięsa po 10 minutach smażenia, gdy zacznie się rumienić, posyp solą i przyprawami, wymieszaj.
z cebulą i marchewką grilluj wieprzowinę przez kolejne 5 minut, zmniejszając nieco ciepło do średniego.
w garnku najpierw włóż mięso smażone z cebulą i marchewką. Połóż ugotowane jęczmień perłowy na mięsie.
łyżkę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć w trzech szklankach wody i wlać owsiankę z mięsem w garnku.
przykryj garnek, włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
po godzinie wyjmij garnek owsianki z piekarnika, wymieszaj owsiankę z mięsem, ponownie przykryj i wróć do piekarnika na kolejne 20 minut.
podawaj owsiankę perłową z mięsem na stole w gorącym garnku, natychmiast z piekarnika, a następnie ułóż porcje na talerzach.
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g