owsianka z mięsem w garnku w piekarniku perłowym

przepyszna, pyszna papkowata owsianka na rodzinny obiad! Owsianka perłowa w doniczce jest krucha, niewielka ilość koncentratu pomidorowego sprawia, że jest szczególnie smaczna i ma bardzo piękny jasny pomarańczowy kolor. Konieczne jest wstępne smażenie mięsa. Taka owsianka z mięsem to idealne danie na lunch na drugie lub na kolację.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 48 % 10 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

aby ugotować bardzo smaczną owsiankę z mięsem w garnku w piecu perłowym, potrzebujemy prawie dwóch godzin. Przed ułożeniem jęczmienia perłowego i mięsa w garnku należy je przygotować.
opłucz jęczmień perłowy, wlej dwie szklanki wody do rondla i podpal. Jak tylko się zagotuje, zrób mały ogień i gotuj, aż woda całkowicie odparuje, 15-20 minut, nie przykrywaj pokrywką.
w międzyczasie opłucz i osusz mięso, pokrój na małe kawałki i zacznij smażyć z dodatkiem oleju roślinnego na dużym ogniu.
podczas smażenia mięsa pokrój obraną marchewkę i cebulę w drobną kostkę. Dodaj warzywa do mięsa po 10 minutach smażenia, gdy zacznie się rumienić, posyp solą i przyprawami, wymieszaj.
z cebulą i marchewką grilluj wieprzowinę przez kolejne 5 minut, zmniejszając nieco ciepło do średniego.
w garnku najpierw włóż mięso smażone z cebulą i marchewką. Połóż ugotowane jęczmień perłowy na mięsie.
łyżkę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć w trzech szklankach wody i wlać owsiankę z mięsem w garnku.
przykryj garnek, włóż do piekarnika i gotuj w temperaturze 200 stopni przez godzinę.
po godzinie wyjmij garnek owsianki z piekarnika, wymieszaj owsiankę z mięsem, ponownie przykryj i wróć do piekarnika na kolejne 20 minut.
podawaj owsiankę perłową z mięsem na stole w gorącym garnku, natychmiast z piekarnika, a następnie ułóż porcje na talerzach.

ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy