skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z mielonym mięsem na patelni z koncentratem pomidorowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można przyjmować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Weź ryż długoziarnisty. Nie gotuje się i będzie kruchy. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie i spuść z niego całą wodę.
Krok 2:
Zanurz ryż we wrzącej wodzie i dodaj trochę soli. Gotuj ryż do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle zajmuje to około 20 minut. Gotowy ryż stanie się miękki. Możesz go trochę nie gotować, ponieważ dojrzeje podczas późniejszego gaszenia. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i lekko spłucz wodą. Zostaw ryż, aby usunąć z niego nadmiar płynu.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż warzywa. Smaż je przez 3-5 minut na małym ogniu. Warzywa powinny stać się bardziej miękkie. Nie zapomnij ich okresowo mieszać, aby nie zaczęły się palić.
Krok 5:
Następnie dodaj przygotowane mięso mielone na patelnię. Wymieszaj z warzywami i smaż wszystko razem przez około 10 minut, aby farsz zmienił kolor. Określ dokładny czas na swoim piecu.
Krok 6:
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i trochę gorącej wody. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie mięso mielone będzie w pełni ugotowane.
Krok 7:
Umieść przygotowany ugotowany ryż na patelni i wymieszaj z mięsem mielonym. Dusić wszystko razem przez kolejne 10 minut, aby ryż miał czas na rozgrzanie i dotarcie.
Krok 8:
Taki ryż z mięsem mielonym będzie wyglądał elegancko na stole, jeśli podasz go partiami. Aby to zrobić, włóż ryż do pierścienia, dociśnij trochę mocniej i zdejmij sam pierścień. Uzupełnij danie świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g