ryż z mielonym mięsem i koncentratem pomidorowym na patelni

najsmaczniejsze, z prostych produktów, łatwe, na każdy dzień! Ryż z mielonym mięsem na patelni z koncentratem pomidorowym jest przygotowywany z gotowanego ryżu. Okazuje się, że jest bardzo bogaty w smaki, ale jednocześnie umiarkowanie budżetowe danie, które można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. I można go modyfikować, dodając inne produkty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 56 % 28 g
267 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z mielonym mięsem na patelni z koncentratem pomidorowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można przyjmować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Weź ryż długoziarnisty. Nie gotuje się i będzie kruchy. Opłucz go kilka razy w zimnej wodzie i spuść z niego całą wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz ryż we wrzącej wodzie i dodaj trochę soli. Gotuj ryż do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle zajmuje to około 20 minut. Gotowy ryż stanie się miękki. Możesz go trochę nie gotować, ponieważ dojrzeje podczas późniejszego gaszenia. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i lekko spłucz wodą. Zostaw ryż, aby usunąć z niego nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż warzywa. Smaż je przez 3-5 minut na małym ogniu. Warzywa powinny stać się bardziej miękkie. Nie zapomnij ich okresowo mieszać, aby nie zaczęły się palić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj przygotowane mięso mielone na patelnię. Wymieszaj z warzywami i smaż wszystko razem przez około 10 minut, aby farsz zmienił kolor. Określ dokładny czas na swoim piecu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i trochę gorącej wody. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie mięso mielone będzie w pełni ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść przygotowany ugotowany ryż na patelni i wymieszaj z mięsem mielonym. Dusić wszystko razem przez kolejne 10 minut, aby ryż miał czas na rozgrzanie i dotarcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taki ryż z mięsem mielonym będzie wyglądał elegancko na stole, jeśli podasz go partiami. Aby to zrobić, włóż ryż do pierścienia, dociśnij trochę mocniej i zdejmij sam pierścień. Uzupełnij danie świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy