skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą sałatkę z językiem? Przygotuj jedzenie. Język i jajka będą potrzebne gotowane. Grzyby są lepsze od grzybów miodowych, małych rozmiarów, które można włożyć do sałatki w całości — są jaśniejsze w smaku i pięknie wyglądają w sałatce. Wrzuć je do durszlaka i pozwól marynacie spłynąć.
Krok 2:
Język wstępnie ugotuj i ostudź. Zdejmij skórę. Pokrój język w paski.
Krok 3:
Pokrój ser w małe kostki. Odpowiedni jest twardy lub półtwardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny i bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 4:
Pokrój ogórki w te same kostki. Jeśli masz korniszony, lepiej wziąć więcej-3-4 sztuki.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 6:
W salaterce połącz język, grzyby miodowe, ser, ogórki, jajka i krakersy. Krakersy nadają się zarówno zakupione, jak i wykonane samodzielnie w domu z chleba żytniego.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem. Majonez można również przygotować samodzielnie.
Krok 8:
Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast, w przeciwnym razie krakersy mogą się namoczyć i przestać chrupać. Smacznego!
jak gotować język? Wstępnie namocz go w zimnej wodzie przez 30 minut-będzie bardziej miękki i delikatny. Następnie spuść wodę, włóż język do rondla i zalej czystą wodą. Gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i gotuj język przez 15 minut. Następnie spuść wodę, wlej świeżą i ponownie gotuj. Dzięki temu pozbędziesz się zapachu. Czas gotowania wynosi od 2 do 4 godzin, w zależności od wielkości języka. Podczas gotowania możesz dodać sól, przyprawy, warzywa do smaku. Aby ułatwić czyszczenie języka, natychmiast po ugotowaniu napełnij go zimną wodą.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g