prosta sałatka z językiem

Oryginalny, pikantny, na wakacje, pyszny! Prosta sałatka z językiem to przepis na obfite i bardzo smaczne danie, które można podać zarówno na świątecznym stole, jak i na rodzinny obiad. Dodatek grzybów sprawia, że jego smak jest pikantny, podkreślając delikatność języka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 26 % 7 g
156 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę z językiem? Przygotuj jedzenie. Język i jajka będą potrzebne gotowane. Grzyby są lepsze od grzybów miodowych, małych rozmiarów, które można włożyć do sałatki w całości — są jaśniejsze w smaku i pięknie wyglądają w sałatce. Wrzuć je do durszlaka i pozwól marynacie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Język wstępnie ugotuj i ostudź. Zdejmij skórę. Pokrój język w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser w małe kostki. Odpowiedni jest twardy lub półtwardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny i bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w te same kostki. Jeśli masz korniszony, lepiej wziąć więcej-3-4 sztuki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz język, grzyby miodowe, ser, ogórki, jajka i krakersy. Krakersy nadają się zarówno zakupione, jak i wykonane samodzielnie w domu z chleba żytniego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem. Majonez można również przygotować samodzielnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast, w przeciwnym razie krakersy mogą się namoczyć i przestać chrupać. Smacznego!

jak gotować język? Wstępnie namocz go w zimnej wodzie przez 30 minut-będzie bardziej miękki i delikatny. Następnie spuść wodę, włóż język do rondla i zalej czystą wodą. Gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu usuń pianę i gotuj język przez 15 minut. Następnie spuść wodę, wlej świeżą i ponownie gotuj. Dzięki temu pozbędziesz się zapachu. Czas gotowania wynosi od 2 do 4 godzin, w zależności od wielkości języka. Podczas gotowania możesz dodać sól, przyprawy, warzywa do smaku. Aby ułatwić czyszczenie języka, natychmiast po ugotowaniu napełnij go zimną wodą.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g

Podobne przepisy