marynowane pomidory czosnkowe na zimę

pikantne, oryginalne, przepyszne, najsmaczniejsze! Marynowane pomidory z czosnkiem to świetny dodatek do każdego dania, które będzie tak przydatne w mroźną zimę! Okazuje się, że są słodkie, o cudownym aromacie czosnku. Takie pomidory są przygotowywane łatwo i prosto, bez dodatkowej sterylizacji.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
42 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pomidory z czosnkiem na zimę? Przygotuj niezbędne produkty. Wybierz pomidory na półfabrykaty średniej wielkości, bez zepsutych i miękkich miejsc. Dobrze umyj warzywa, a następnie usuń szypułki, wycinając je ostrym nożem. Włóż jeden ząbek obranego czosnku do każdego powstałego otworu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść liść laurowy, pięć groszków czarnego pieprzu, cztery goździki i wymaganą ilość pomidorów z czosnkiem na dnie wysterylizowanego 3-litrowego słoika. O tym, jak prawidłowo sterylizować słoiki i wiele innych wskazówek dotyczących konserwacji i przeczytaj na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wrzącą wodę do słoika z pomidorami aż do góry. Dokładna ilość wody będzie zależeć od wielkości pomidorów i gęstości ich układania w słoikach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj słoik pomidorów sterylną pokrywką i odstaw na siedem do dziesięciu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu spuść wodę ze słoika na patelnię, wygodnie będzie to zrobić przez specjalną pokrywkę z otworami. Uwaga! Puszki są bardzo gorące, Nie poparz się!!! Umieść garnek z odsączoną wodą na kuchence i zagotuj wodę, włączając duży ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej grubo zmieloną sól do solenia do słoika z pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej cukier do słoika z pomidorami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną łyżkę deserową 70% esencji octu do słoika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wrzącą wodę z garnka do góry do słoika z pomidorami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szczelnie zamknij słoik sterylną pokrywką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć słoik pokrywką do dołu, a następnie przykryj go ciepłym kocem. Pozostaw słoik pomidorów w tej formie, aż całkowicie ostygnie. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowane pomidory z czosnkiem w słoikach przechowuj w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich i udanych przygotowań na zimę!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy