skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pomidory z czosnkiem na zimę? Przygotuj niezbędne produkty. Wybierz pomidory na półfabrykaty średniej wielkości, bez zepsutych i miękkich miejsc. Dobrze umyj warzywa, a następnie usuń szypułki, wycinając je ostrym nożem. Włóż jeden ząbek obranego czosnku do każdego powstałego otworu.
Krok 2:
Umieść liść laurowy, pięć groszków czarnego pieprzu, cztery goździki i wymaganą ilość pomidorów z czosnkiem na dnie wysterylizowanego 3-litrowego słoika. O tym, jak prawidłowo sterylizować słoiki i wiele innych wskazówek dotyczących konserwacji i przeczytaj na końcu przepisu.
Krok 3:
Wlej wrzącą wodę do słoika z pomidorami aż do góry. Dokładna ilość wody będzie zależeć od wielkości pomidorów i gęstości ich układania w słoikach.
Krok 4:
Przykryj słoik pomidorów sterylną pokrywką i odstaw na siedem do dziesięciu minut.
Krok 5:
Po upływie czasu spuść wodę ze słoika na patelnię, wygodnie będzie to zrobić przez specjalną pokrywkę z otworami. Uwaga! Puszki są bardzo gorące, Nie poparz się!!! Umieść garnek z odsączoną wodą na kuchence i zagotuj wodę, włączając duży ogień.
Krok 6:
Wlej grubo zmieloną sól do solenia do słoika z pomidorami.
Krok 7:
Następnie wlej cukier do słoika z pomidorami.
Krok 8:
Dodaj jedną łyżkę deserową 70% esencji octu do słoika.
Krok 9:
Wlej wrzącą wodę z garnka do góry do słoika z pomidorami.
Krok 10:
Szczelnie zamknij słoik sterylną pokrywką.
Krok 11:
Odwróć słoik pokrywką do dołu, a następnie przykryj go ciepłym kocem. Pozostaw słoik pomidorów w tej formie, aż całkowicie ostygnie. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki.
Krok 12:
Gotowane pomidory z czosnkiem w słoikach przechowuj w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Krok 13:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich i udanych przygotowań na zimę!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g