Sałatka Różana

bardzo piękny, jasny i pyszny, na świąteczny stół! Sałatka różana to danie, które zachwyci gości nie tylko smakiem i wyglądem. Połączenie produktów w nim jest bardzo oryginalne, ale jednocześnie są najbardziej konwencjonalne i niedrogie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
212 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę różaną? Przygotuj jedzenie. Pierś z kurczaka gotować w osolonej wodzie przez 25 minut. Pozwól mięsu ostygnąć i drobno posiekaj nożem. Zamiast gotowanej piersi możesz użyć wędzonej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również wstępnie ugotuj dwa jaja kurze. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka zetrzyj na średniej tarce. Zetrzyj również twardy ser. Wybierz pyszny, wysokiej jakości ser, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj marynowane lub solone grzyby leśne nożem. Mam słone grzyby, nadają sałatce lekką pikantność. Jeśli nie masz pod ręką marynowanych, możesz wziąć smażone grzyby leśne lub pieczarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koreańska marchewka na sałatkę nadaje się zarówno jako gotowa, kupiona w sklepie, jak i samodzielnie przygotowana. Drugi przypadek jest lepszy, ponieważ otrzymasz smaczniejszy i świeższy produkt, a przyprawy można wybrać do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij zbierać sałatkę. Możesz użyć pierścienia do gotowania lub po prostu ułożyć produkty warstwami na talerzu. Połóż grzyby pierwszą warstwą, posmaruj je majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż mięso z kurczaka na wierzchu, ponownie posmaruj warstwę majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna warstwa to koreańska marchewka i znowu majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż starte gotowane jaja kurze, posmaruj je majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby udekorować sałatkę, przygotuj naleśniki jajeczne z polewą buraczaną. Aby to zrobić, ugotuj buraki w mundurze, zajmuje to od 40 minut do 2 godzin, w zależności od wielkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce. Dodaj czosnek i majonez przepuszczony przez prasę do buraków, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przygotuj naleśnik jajeczny. Aby to zrobić, wbij jajko kurze do miski, dodaj sól, czarny pieprz. Ubij mieszaninę widelcem, wlej trochę mleka, dodaj pół łyżki mąki, wymieszaj. Smażyć naleśnik na dobrze rozgrzanej patelni na oleju roślinnym, aż się zarumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż nadzienie buraczane na naleśniku. Zwiń go w rolkę. Pokrój na małe kawałki-bułki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnią warstwą ułożyć starty twardy ser i zmiażdżone orzechy włoskie. Udekoruj sałatkę różami z naleśnika jajecznego z burakami i listkami pietruszki. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy