skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę różaną? Przygotuj jedzenie. Pierś z kurczaka gotować w osolonej wodzie przez 25 minut. Pozwól mięsu ostygnąć i drobno posiekaj nożem. Zamiast gotowanej piersi możesz użyć wędzonej.
Krok 2:
Również wstępnie ugotuj dwa jaja kurze. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka zetrzyj na średniej tarce. Zetrzyj również twardy ser. Wybierz pyszny, wysokiej jakości ser, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 3:
Drobno posiekaj marynowane lub solone grzyby leśne nożem. Mam słone grzyby, nadają sałatce lekką pikantność. Jeśli nie masz pod ręką marynowanych, możesz wziąć smażone grzyby leśne lub pieczarki.
Krok 4:
Koreańska marchewka na sałatkę nadaje się zarówno jako gotowa, kupiona w sklepie, jak i samodzielnie przygotowana. Drugi przypadek jest lepszy, ponieważ otrzymasz smaczniejszy i świeższy produkt, a przyprawy można wybrać do smaku.
Krok 5:
Zacznij zbierać sałatkę. Możesz użyć pierścienia do gotowania lub po prostu ułożyć produkty warstwami na talerzu. Połóż grzyby pierwszą warstwą, posmaruj je majonezem.
Krok 6:
Połóż mięso z kurczaka na wierzchu, ponownie posmaruj warstwę majonezem.
Krok 7:
Następna warstwa to koreańska marchewka i znowu majonez.
Krok 8:
Następnie włóż starte gotowane jaja kurze, posmaruj je majonezem.
Krok 9:
Aby udekorować sałatkę, przygotuj naleśniki jajeczne z polewą buraczaną. Aby to zrobić, ugotuj buraki w mundurze, zajmuje to od 40 minut do 2 godzin, w zależności od wielkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce. Dodaj czosnek i majonez przepuszczony przez prasę do buraków, wymieszaj.
Krok 10:
Następnie przygotuj naleśnik jajeczny. Aby to zrobić, wbij jajko kurze do miski, dodaj sól, czarny pieprz. Ubij mieszaninę widelcem, wlej trochę mleka, dodaj pół łyżki mąki, wymieszaj. Smażyć naleśnik na dobrze rozgrzanej patelni na oleju roślinnym, aż się zarumieni.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie buraczane na naleśniku. Zwiń go w rolkę. Pokrój na małe kawałki-bułki.
Krok 12:
Ostatnią warstwą ułożyć starty twardy ser i zmiażdżone orzechy włoskie. Udekoruj sałatkę różami z naleśnika jajecznego z burakami i listkami pietruszki. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g