Zupa z fileta z indyka

bardzo smaczna, łatwa i zdrowa zupa dla całej rodziny! Zupa z fileta z indyka może być przygotowana na obiad lub kolację dla całej rodziny, może być podawana nawet małym dzieciom, ponieważ indyk jest uważany za produkt dietetyczny i hipoalergiczny, jest wprowadzany do menu dla dzieci poniżej jednego roku. Zestaw warzyw do zupy można również dostosować do smaku, korzyści i dostępności. Takie danie spodoba się również osobom, które monitorują swoje odżywianie i sylwetkę, zupa nie jest bardzo kaloryczna w składzie. Oprócz tego, że zupę można nazwać dietetyczną, okazuje się bardzo smaczna, bogata i satysfakcjonująca.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 63 % 5 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki zupy według listy. Dokładnie spłucz filet z indyka, osusz ręcznikami papierowymi. Można go ugotować w całości, a następnie przed podaniem zupy do stołu pokroić na kawałki i ułożyć na talerzach lub natychmiast pokroić na porcje i ugotować, w drugim przypadku mięso gotuje się szybciej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z indyka nie lubi zimnej wody, więc natychmiast podpalamy garnek z wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy indyka do wody. Gotuj przez około pół godziny na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub kostki. Lepiej umyć ziemniaki jeszcze raz, aby usunąć skrobię, może sprawić, że bulion będzie mętny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub pióra. Kalafior kroimy w kwiatostany. Spłucz go i pozwól wodzie spłynąć. Zamiast kalafiora możesz użyć brokułów lub białej kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub koła, możesz po prostu zetrzeć, kto lubi. W razie potrzeby cebulę i marchewkę można usmażyć na oleju na patelni. Ale aby zupa była lżejsza i zdrowsza, lepiej wrzucić warzywa do zupy na surowo, nie smażąc ich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby bulion można przecedzić przez gazę, aby był bardziej przejrzysty. wrzuć warzywa do garnka z mięsem. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, liść laurowy i ziarna pieprzu. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień, pozostaw zupę pod pokrywką na około 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozlewamy zupę na talerze, podajemy do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, z chlebem i kwaśną śmietaną w razie potrzeby. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy