skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki zupy według listy. Dokładnie spłucz filet z indyka, osusz ręcznikami papierowymi. Można go ugotować w całości, a następnie przed podaniem zupy do stołu pokroić na kawałki i ułożyć na talerzach lub natychmiast pokroić na porcje i ugotować, w drugim przypadku mięso gotuje się szybciej.
Krok 2:
Mięso z indyka nie lubi zimnej wody, więc natychmiast podpalamy garnek z wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy indyka do wody. Gotuj przez około pół godziny na średnim ogniu.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj warzywa na zupę. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub kostki. Lepiej umyć ziemniaki jeszcze raz, aby usunąć skrobię, może sprawić, że bulion będzie mętny.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub pióra. Kalafior kroimy w kwiatostany. Spłucz go i pozwól wodzie spłynąć. Zamiast kalafiora możesz użyć brokułów lub białej kapusty.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski lub koła, możesz po prostu zetrzeć, kto lubi. W razie potrzeby cebulę i marchewkę można usmażyć na oleju na patelni. Ale aby zupa była lżejsza i zdrowsza, lepiej wrzucić warzywa do zupy na surowo, nie smażąc ich.
Krok 6:
W razie potrzeby bulion można przecedzić przez gazę, aby był bardziej przejrzysty. wrzuć warzywa do garnka z mięsem. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 7:
Dodaj sól, liść laurowy i ziarna pieprzu. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Wyłącz ogień, pozostaw zupę pod pokrywką na około 15 minut.
Krok 8:
Rozlewamy zupę na talerze, podajemy do stołu, posypując posiekanymi świeżymi ziołami, z chlebem i kwaśną śmietaną w razie potrzeby. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g