skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pierś w piekarniku? Aby przygotować danie, weź 2 całe piersi z kurczaka z kością. Mogą być ze skórą lub bez skóry, jak chcesz. Możesz zastąpić piersi filetem bez kości, ale musisz wziąć więcej.
Krok 2:
Dokładnie umyj piersi z kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój piersi wzdłuż na pół, aby uzyskać 4 części.
Krok 3:
Przygotowanego kurczaka szczelnie ułożyć w naczyniu do pieczenia.
Krok 4:
Teraz przygotuj sos. Ocet ryżowy można zastąpić balsamicznym lub jabłkowym. Oliwę z oliwek można zastąpić olejem sezamowym. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1. ze zjeżdżalnią suchego granulatu. Jeśli nie masz dostępnych płatków suszonej papryki, zamień je na zwykłą suszoną paprykę.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.
Krok 6:
Wlej oliwę z oliwek do rondla, wlej skrobię kukurydzianą.
Krok 7:
Umieść patelnię na średnim ogniu i ubij masło ze skrobią, aż będzie gładka. Nie powinno być grudek skrobi.
Krok 8:
Wlej sos sojowy, ocet ryżowy, dodaj brązowy cukier, posiekany czosnek, mielony imbir, mieloną paprykę i sezam. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj sos, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 9:
Określ gęstość sosu według własnych upodobań. Gotuję tak, aby był lepki, ale wciąż płynny. Zajmuje to około 15 minut.
Krok 10:
Za pomocą pędzla posmaruj piersi kurczaka przygotowanym sosem. Jeśli chcesz, możesz po prostu wylać cały sos na piersi, ale wolę zostawić część, aby okresowo smarować kurczaka podczas pieczenia. Sos po prostu ostygnie i stanie się jeszcze grubszy. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 45 minut, od czasu do czasu polewając sosem z dna formy lub smarując sosem z patelni. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika
Krok 11:
Wyjmij gotowe piersi z piekarnika. Powinny być obficie pokryte sosem. Jeśli podczas pieczenia cały sos jest z nich ułożony, lekko schłodzić kurczaka i posmarować go resztkami zagęszczonego sosu z patelni.
Krok 12:
Następnie przenieś piersi na talerz, posyp sezamem i drobno posiekaną zieloną cebulą i podawaj. Smacznego!
dania z sosem sojowym są nieopisanie smaczne i aromatyczne. A jeśli dodasz ocet ryżowy, czosnek, imbir i inne przyprawy do sosu sojowego i zagotujesz, aż będzie gęsty, a następnie upieczesz w nim kurczaka, otrzymasz najsmaczniejszego ptaka ze wszystkich, których próbowałeś!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g