zupa mleczna z ryżem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zupę mleczną z ryżem, przygotujemy niezbędne składniki.
Krok 2:
Spłucz ryż aż woda stanie się przezroczysta. Zapobiegnie to sklejaniu się podczas procesu gotowania.
Krok 3:
Umyty ryż wkładamy do rondla, napełniamy wodą, wkładamy sól i podpalamy. Gotuj ryż, aż się zagotuje na średnim ogniu, a po zagotowaniu wody zmniejsz ogień.
Krok 4:
Gotuj ryż do miękkości. W tym czasie woda w rondlu wyparuje.
Krok 5:
Dodaj masło, cukier i mleko do ryżu. Po ugotowaniu gotuj ryż przez kolejne 5 minut i zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw ryż pod pokrywką na 10 minut.
Krok 6:
Zupa mleczna z ryżem jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g