skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości przez sito. W wypiekach bez drożdży przesiewanie mąki jest szczególnie ważne dla blasku przyszłej bazy ciasta. Dodaj sól, aby wzmocnić smak i cynamon. W razie potrzeby możesz dodać trochę szafranu. Wymieszaj suchą mieszaninę i odstaw na chwilę.
Krok 2:
Przygotuj sok pomarańczowy. Do tego potrzebowałem półtorej świeżej pomarańczy. Z soku konieczne będzie usunięcie kości. Miazgę można zostawić - tutaj nie stanowi to problemu. Świeżo wyciśnięty sok można zastąpić pakowanym. W takim przypadku najprawdopodobniej będziesz musiał zmniejszyć ilość cukru na ciasto.
Krok 3:
Dodaj cukier do soku pomarańczowego.
Krok 4:
Następnie wlej olej roślinny i dodaj ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszaj mieszaninę trzepaczką, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:
Połącz obie mieszanki (suchą i płynną) w jednej z misek o większej objętości.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie. Możesz użyć miksera, jeśli wysokość miski pozwala uniknąć rozpryskiwania ciasta.
Krok 7:
Marchewki opłucz pod bieżącą wodą i obierz. Zetrzyj warzywo na drobnej tarce i ponownie wymieszaj ciasto trzepaczką lub łyżką. Przepis wskazuje wagę już obranej marchewki bez odpadów.
Krok 8:
W osobnym naczyniu w dwóch łyżkach przefiltrowanej wody pitnej rozpuść sodę oczyszczoną.
Krok 9:
Natychmiast wlej tę mieszaninę do ciasta i natychmiast wymieszaj trzepaczką. Soda zareaguje z octem, ciasto będzie trochę skwierczeć, a objętość nieznacznie wzrośnie na naszych oczach. Oznacza to, że wszystko jest zrobione dobrze.
Krok 10:
Taka konsystencja na ostatnim etapie powinno być twoim ciastem.
Krok 11:
Wlej ciasto do formy natłuszczonej wcześniej kroplą oleju słonecznikowego. Mam silikonową formę o średnicy 18 cm, Wysokość boku wynosi 5 cm, a ciasto pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 12:
Dokładnie pół godziny później wyjąłem ciasto i... w środku był absolutnie surowy! Wysłałem go więc do piekarnika, obniżając temperaturę do 160 stopni na kolejne 20 minut. Po tym czasie moje ciasto było gotowe. Ale twój czas gotowania może się znacznie różnić ze względu na indywidualne cechy piekarników, więc skup się na piekarniku. Sprawdź gotowość ciasta, ostrożnie nakłuwając go w środku drewnianą wykałaczką.
Krok 13:
Ciasto lekko ostudzić i wyjąć z formy. Połóż go na ruszcie, aby zapobiec zamoczeniu od spodu. Oto takie piękne bujne i rumiane ciasto, które mam! Kolor przypomina ciasto miodowe. Nawiasem mówiąc, jeśli ktoś wie, dlaczego ciasto marchewkowe nabiera tak niesamowitego karmelowego koloru-napisz w komentarzach!
Krok 14:
Po całkowitym ostygnięciu pokrój ciasto na dwie lub trzy części według uznania. Przykryj ciasta ręcznikiem, pozwól im odpocząć.
Krok 15:
Przygotuj chudy krem. Wlej większość mleka kokosowego do rondla, pozostawiając kilka łyżek stołowych do rozpuszczenia skrobi. Zagotuj mleko na średnim ogniu.
Krok 16:
Wlej całą skrobię i cukier do śmietany dwiema łyżkami mleka kokosowego. I wymieszaj, aby nie pozostały grudki.
Krok 17:
Stopniowo dodawaj skrobię do gotującego się mleka i natychmiast dokładnie wymieszaj śmietanę. Bardzo szybko zgęstnieje, więc może wiązać się z grudkami. Pomoże tylko intensywne, ale dokładne mieszanie.
Krok 18:
Ciasta nie będą nasączane niczym, są już mokre. Pierwszy! nasmaruj jeszcze gorącą śmietaną górne, końcowe ciasto, aby nie okazało się, że nie ma wystarczającej ilości kremu. I udekoruj go tak, jak sugeruje Fantazja. Posypałam płatkami migdałów.
Krok 19:
Na talerzu do serwowania Złóż ciasto na przemian z ciastami i śmietaną. Gotowe ciasto powinno stać w lodówce co najmniej kilka godzin przed podaniem.
co mi się podobało: łatwość przygotowania ciasta, jego kolor i smak. Marchew smakuje, jest trochę widoczna w przekroju. Ciasto wyrosło dobrze, z łatwością pokroiłem je na trzy części. Ponadto ciasta są mokre, co oznacza, że nie wymagają impregnacji. Samo ciasto okazuje się satysfakcjonujące.
ale praca z kremem była dla mnie niezwykła. Ze względu na skrobię ma lepką konsystencję. Dodatkowo, drugiego dnia krem na górze wziął część koloru z ciasta. Oznacza to, że na górze stał się trochę beżowy, aw środku był biały i pozostał... Rozważ ten punkt. Być może znasz inny, bardziej stabilny, chudy krem. Ale ten krem jest naprawdę smaczny, a skrobia nie jest w nim w ogóle Odczuwalna! Ponadto jest błyszczący i nie wchłania się w ciasta (widać to na zdjęciu cięcia).
ogólnie rzecz biorąc, nie ma mowy, żebym powiedziała, że to chude ciasto! Smakuje mi jak ciasto marchewkowe z odwiecznej na całym świecie kawiarni z syreną.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g