chude ciasteczka ziemniaczane

świetna wszechstronna opcja pieczenia na post. Chude ciasteczka ziemniaczane uzyskuje się z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. To danie jest absolutnie uniwersalne: można je jeść w ten sposób, można je podawać z herbatą lub z pierwszymi daniami. Zaletą przepisu jest to, że produkty na ciasteczka są najbardziej zwyczajne, budżetowe, a przygotowanie jest niezwykle proste i dość szybkie.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 68 % 27 g
195 kcal
IG: 48 / 0 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

oczywiście pierwszym krokiem jest zrobienie puree. Robimy to jak zwykle. Ziemniaki należy umyć, obrać, a następnie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiażdżyć w tłuczku specjalnym tłuczkiem. Pozwól masie ostygnąć do temperatury wygodnej dla dłoni.

jeśli chcesz osiągnąć bardziej pikantny smak i aromat, to podczas gotowania do ziemniaków możesz dodać przyprawy do wyboru: małą cebulę, kilka ząbków czosnku, liść laurowy lub pachnące korzenie (marchew, pietruszka, pasternak). Doskonale wchłania i zachowuje smaki "towarzyszy".

ale lepiej zacząć od ziemniaków bez dodatków, stopniowo wprowadzając" markowe " smaki. Nawiasem mówiąc, puree ziemniaczane na ciasteczka można wykorzystać resztki z wczorajszej kolacji. W sumie potrzebujesz przecieru w ilości 300 gramów.

tak więc do tłuczonych ziemniaków do smaku należy dodać sól, zmielony czarny pieprz, suche przyprawy - dowolne ulubione przyprawy. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

Dodaj do masy olej roślinny, mąkę i zagnieść ciasto. Powinien być dość miękki i plastyczny, ale nie przyklejać się do rąk.

jeśli ciasto jest płynne lub przykleja się do rąk, musisz dodać trochę więcej mąki.

podziel gotowe ciasto na 2-4 części. Z każdego uformuj pulchne ciasto. Ułóż wszystkie ciasta w stos, aby nie wyschły.

tortille zwijaj kolejno w warstwy o grubości około 5 mm. Wytnij ciasteczka foremką.

przykryj spód blachy do pieczenia specjalną matą lub papierem do pieczenia. Rozłóż ciasteczka. Lekko posmaruj wierzch olejem roślinnym. W razie potrzeby można posypać na przykład pikantnymi ziołami.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wkładamy blachę do piekarnika, 12-15 minut pieczenia i to wszystko-pyszne ciasteczka ziemniaczane są gotowe!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy