skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Olivier z wołowiną? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Namocz wołowinę w zimnej wodzie (lepiej wziąć miąższ do sałatki), aby usunąć krew i wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Ugotuj mięso w osolonej wodzie, podczas gotowania lepiej dodać liść laurowy i kilka groszków czarnego pieprzu do bulionu, aby usunąć specyficzny smak wołowiny. Wyjmij mięso z bulionu, ostudź i drobno posiekaj. Aby usunąć specyficzny smak wołowiny, do sałatki można dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę.
Krok 3:
Pokrój ogórki kiszone. kostka. W razie potrzeby można zastąpić ogórki kiszone świeżymi, ale ogórki kiszone nadają sałatce pikanterii i specjalnego smaku, zmiękczają smak wołowiny, dlatego lepiej ich używać.
Krok 4:
Cebula, aby usunąć nadmiar goryczy, posiekaj. i moczyć przez kilka minut we wrzącej wodzie, spuścić wodę. Cebula będzie nie mniej smaczna, jeśli zostanie marynowana w occie. Jednak ci, którzy lubią pikantną musztardę cebulową, mogą tego nie robić i dodać posiekaną świeżą cebulę do sałatki. Możesz dodać zielone pióro cebuli zamiast cebuli.
Krok 5:
Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, zdjąć skórkę z warzyw, pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać, można zetrzeć na grubej tarce.
Krok 7:
Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj zielony groszek w puszkach, sól do smaku, dopraw majonezem, wymieszaj, pozwól sałatce dobrze namoczyć, w tym celu włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin. Możesz ułożyć sałatkę na talerzu przez pierścień i udekorować kawałkiem gotowanego jajka, zieleni i zielonego groszku i podać na świąteczny stół. Goście docenią tę sałatkę. Proste i smaczne! Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g