Olivier z wołowiną sałatka

Olivier z wołowiną to ulubiona sałatka o nowym smaku! Sałatka Olivier jest kochana przez prawie wszystkich i jest przygotowywana nie tylko na nowy rok lub inne wakacje, to całkiem smaczna i satysfakcjonująca sałatka na lunch lub kolację. Wiele rodzin ma swój własny przepis na sałatkę "Olivier", ktoś gotuje ją z kiełbasą, ktoś z mięsem, ktoś ze świeżymi ogórkami, ktoś z marynatą itp.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 50 % 9 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Olivier z wołowiną? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz wołowinę w zimnej wodzie (lepiej wziąć miąższ do sałatki), aby usunąć krew i wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Ugotuj mięso w osolonej wodzie, podczas gotowania lepiej dodać liść laurowy i kilka groszków czarnego pieprzu do bulionu, aby usunąć specyficzny smak wołowiny. Wyjmij mięso z bulionu, ostudź i drobno posiekaj. Aby usunąć specyficzny smak wołowiny, do sałatki można dodać drobno posiekany koperek i pietruszkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki kiszone. kostka. W razie potrzeby można zastąpić ogórki kiszone świeżymi, ale ogórki kiszone nadają sałatce pikanterii i specjalnego smaku, zmiękczają smak wołowiny, dlatego lepiej ich używać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula, aby usunąć nadmiar goryczy, posiekaj. i moczyć przez kilka minut we wrzącej wodzie, spuścić wodę. Cebula będzie nie mniej smaczna, jeśli zostanie marynowana w occie. Jednak ci, którzy lubią pikantną musztardę cebulową, mogą tego nie robić i dodać posiekaną świeżą cebulę do sałatki. Możesz dodać zielone pióro cebuli zamiast cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, zdjąć skórkę z warzyw, pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać, można zetrzeć na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz wszystkie składniki w misce, dodaj zielony groszek w puszkach, sól do smaku, dopraw majonezem, wymieszaj, pozwól sałatce dobrze namoczyć, w tym celu włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin. Możesz ułożyć sałatkę na talerzu przez pierścień i udekorować kawałkiem gotowanego jajka, zieleni i zielonego groszku i podać na świąteczny stół. Goście docenią tę sałatkę. Proste i smaczne! Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy