ucho z głowy okonia morskiego

bogate ucho rybne ze szlachetnego okonia! Idealny obiad! Takie ucho rybne to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wszystkie niezbędne atrybuty zupy rybnej i niesamowity smak bez smaku Tiny, jak przy gotowaniu z ryb rzecznych. Bogaty, klarowny bulion, warzywa i zioła to idealny lunch!
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 14 % 2 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

podstawą gotowania zupy rybnej jest ryba. Ale to nie tylko danie, ale możliwość oszczędzania i recyklingu resztek. Kupując szlachetnego okonia morskiego, możesz pokroić go na filety, głowę, ogon i grzbiet. Z fileta przygotowujemy dowolne danie główne, ale co z głową i skrawkami? Będą wspaniałym, bogatym, bogatym uchem. Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać podczas przygotowywania części rybnych do zupy rybnej, jest usunięcie skrzeli, w przeciwnym razie zupa może być trochę gorzka.

przejdź do gotowania. Świeże lub mrożone (nie można wcześniej rozmrozić) ładujemy głowę, grzbiet i ogon okonia morskiego na patelnię. Obierz cebulę i seler, umyj i pokrój na kilka dużych kawałków. Dodaj do garnka.

koperek i pietruszkę myjemy i strząsamy z nadmiaru wilgoci. Ostrożnie odetnij liście i pozostaw do dekoracji podczas serwowania. Dodaj gałązki koperku i pietruszki do ryb, cebuli i selera na patelni. Wysyłamy tam ziele angielskie i sól, w razie potrzeby dodajemy inne przyprawy, jeśli istnieją indywidualne preferencje smakowe. Napełnij wodą i umieść na dużym ogniu, aż się zagotuje.

gdy tylko bulion rybny się zagotuje, zmniejsz ogień i usuń pianę, utworzy się w ciągu pierwszych 5-7 minut gotowania. Kontynuuj gotowanie bulionu pod pokrywką na małym ogniu przez 30 minut. Następnie usuwamy z pieca i koniecznie filtrujemy, aby pozbyć się małych kości, a jednocześnie usuwać wszystkie warzywa, zioła i przyprawy, które spełniły swoją rolę.

wlej odcedzony bulion do czystego rondla i wróć do ognia. Obierz ziemniaki i marchewki, umyj. Marchewki kroimy w pierścienie lub półpierścienie, w zależności od średnicy, a ziemniaki na duże kawałki. Dodaj warzywa do bulionu i gotuj na małym ogniu prawie do miękkości. Dopraw ucho solą i czarnym pieprzem.

jeśli soczysty filet z Lucjana nie ma innego zastosowania, można go w tym momencie pokroić i dodać do ucha.

gotuj przez kolejne 5-7 minut i wyłącz. Drobno posiekaj liście pietruszki i koperku, które pozostały na początku gotowania. Wlej ucho z głowy okonia do talerza, udekoruj zielenią i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy