skład / składniki
metoda gotowania
podstawą gotowania zupy rybnej jest ryba. Ale to nie tylko danie, ale możliwość oszczędzania i recyklingu resztek. Kupując szlachetnego okonia morskiego, możesz pokroić go na filety, głowę, ogon i grzbiet. Z fileta przygotowujemy dowolne danie główne, ale co z głową i skrawkami? Będą wspaniałym, bogatym, bogatym uchem. Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać podczas przygotowywania części rybnych do zupy rybnej, jest usunięcie skrzeli, w przeciwnym razie zupa może być trochę gorzka.
przejdź do gotowania. Świeże lub mrożone (nie można wcześniej rozmrozić) ładujemy głowę, grzbiet i ogon okonia morskiego na patelnię. Obierz cebulę i seler, umyj i pokrój na kilka dużych kawałków. Dodaj do garnka.
koperek i pietruszkę myjemy i strząsamy z nadmiaru wilgoci. Ostrożnie odetnij liście i pozostaw do dekoracji podczas serwowania. Dodaj gałązki koperku i pietruszki do ryb, cebuli i selera na patelni. Wysyłamy tam ziele angielskie i sól, w razie potrzeby dodajemy inne przyprawy, jeśli istnieją indywidualne preferencje smakowe. Napełnij wodą i umieść na dużym ogniu, aż się zagotuje.
gdy tylko bulion rybny się zagotuje, zmniejsz ogień i usuń pianę, utworzy się w ciągu pierwszych 5-7 minut gotowania. Kontynuuj gotowanie bulionu pod pokrywką na małym ogniu przez 30 minut. Następnie usuwamy z pieca i koniecznie filtrujemy, aby pozbyć się małych kości, a jednocześnie usuwać wszystkie warzywa, zioła i przyprawy, które spełniły swoją rolę.
wlej odcedzony bulion do czystego rondla i wróć do ognia. Obierz ziemniaki i marchewki, umyj. Marchewki kroimy w pierścienie lub półpierścienie, w zależności od średnicy, a ziemniaki na duże kawałki. Dodaj warzywa do bulionu i gotuj na małym ogniu prawie do miękkości. Dopraw ucho solą i czarnym pieprzem.
jeśli soczysty filet z Lucjana nie ma innego zastosowania, można go w tym momencie pokroić i dodać do ucha.
gotuj przez kolejne 5-7 minut i wyłącz. Drobno posiekaj liście pietruszki i koperku, które pozostały na początku gotowania. Wlej ucho z głowy okonia do talerza, udekoruj zielenią i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g