skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować ten pyszny krem o delikatnym zielonym kolorze, potrzebujemy pasty pistacjowej. Oczywiście można go kupić w sklepie już gotowym, ale ten przepis jest oferowany do samodzielnego wykonania. Nie jest to trudne, ale okazuje się smaczne i o w pełni znanej kompozycji. Zacznijmy od pasty pistacjowej...
pistacje obrane ze skorupek i musisz wziąć orzechy, które nie będą solone ani smażone, zalać wrzącą wodą. Woda potrzebuje tyle, aby orzechy były pokryte. Czekamy 5 minut, po czym spuszczamy wodę i oczyszczamy orzechy ze skór. Suszymy pistacje ręcznikiem papierowym i układamy na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, włóż do niego blachę do pieczenia z orzechami na 8-10 minut. Orzechy powinny wyschnąć, ale nie powinny zmieniać swojego pięknego zielonego koloru!
teraz dodaj cukier puder do pistacji, wymieszaj i zmiel wszystko na mąkę. Następnie dodaj mąkę migdałową, ponownie wymieszaj. W osobnej szklance łączymy cukier i wodę, czekamy, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, jednocześnie mieszając. Kapiemy zielony barwnik spożywczy, mieszamy. Pasta pistacjowa jest gotowa - możesz przejść bezpośrednio do kremu.
włóż żółtka do małej miski, a następnie przesiej mąkę, wlej cukier granulowany. Tutaj dodajemy wanilinę i skrobię kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Wlej mleko do rondla i zagotuj, a następnie dodaj połowę mleka do mieszanki żółtkowej, ciągle mieszając. Teraz powstałą masę należy zwrócić do rondla z resztkami mleka , ponownie podpalić-średnie ciepło. Przygotuj krem, aż zgęstnieje. Czekamy, aż masa ostygnie do 20-25 stopni Celsjusza.
gdy masa ostygnie do określonej temperatury, rozłóż na niej pastę pistacjową, dobrze wymieszaj. Masło, które powinno być zmiękczone, kroimy na kawałki i stopniowo dodajemy do pozostałych składników, ubijając wszystko razem ze średnią prędkością miksera. Ubijaj do puszystości. W trakcie tego procesu dodajemy kolejne 1-2 krople barwnika spożywczego.
krem jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g