Krem do ciasta pistacjowego

przyjemny zapach i delikatny kolor! Na najsmaczniejsze ciasto! Krem pistacjowy do ciasta jest bujny i przewiewny, piękny i bardzo delikatny, o delikatnym aromacie pistacjowym i wyrafinowanym smaku. Nadaje się zarówno do smarowania ciast, jak i do powlekania ciasta. Jeśli chcesz, możesz go użyć do dekoracji.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 59 % 35 g
węglowodany 32 % 19 g
413 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

aby przygotować ten pyszny krem o delikatnym zielonym kolorze, potrzebujemy pasty pistacjowej. Oczywiście można go kupić w sklepie już gotowym, ale ten przepis jest oferowany do samodzielnego wykonania. Nie jest to trudne, ale okazuje się smaczne i o w pełni znanej kompozycji. Zacznijmy od pasty pistacjowej...

pistacje obrane ze skorupek i musisz wziąć orzechy, które nie będą solone ani smażone, zalać wrzącą wodą. Woda potrzebuje tyle, aby orzechy były pokryte. Czekamy 5 minut, po czym spuszczamy wodę i oczyszczamy orzechy ze skór. Suszymy pistacje ręcznikiem papierowym i układamy na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, włóż do niego blachę do pieczenia z orzechami na 8-10 minut. Orzechy powinny wyschnąć, ale nie powinny zmieniać swojego pięknego zielonego koloru!

teraz dodaj cukier puder do pistacji, wymieszaj i zmiel wszystko na mąkę. Następnie dodaj mąkę migdałową, ponownie wymieszaj. W osobnej szklance łączymy cukier i wodę, czekamy, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą, jednocześnie mieszając. Kapiemy zielony barwnik spożywczy, mieszamy. Pasta pistacjowa jest gotowa - możesz przejść bezpośrednio do kremu.

włóż żółtka do małej miski, a następnie przesiej mąkę, wlej cukier granulowany. Tutaj dodajemy wanilinę i skrobię kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką. Wlej mleko do rondla i zagotuj, a następnie dodaj połowę mleka do mieszanki żółtkowej, ciągle mieszając. Teraz powstałą masę należy zwrócić do rondla z resztkami mleka , ponownie podpalić-średnie ciepło. Przygotuj krem, aż zgęstnieje. Czekamy, aż masa ostygnie do 20-25 stopni Celsjusza.

gdy masa ostygnie do określonej temperatury, rozłóż na niej pastę pistacjową, dobrze wymieszaj. Masło, które powinno być zmiękczone, kroimy na kawałki i stopniowo dodajemy do pozostałych składników, ubijając wszystko razem ze średnią prędkością miksera. Ubijaj do puszystości. W trakcie tego procesu dodajemy kolejne 1-2 krople barwnika spożywczego.

krem jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy