filet z kurczaka w mleku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Zetrzyj mięso solą i przyprawami ze wszystkich stron.
Krok 3:
Pozostaw do marynowania przez 1 godzinę w chłodnym miejscu.
Krok 4:
Mleko doprowadzić do wrzenia.
Krok 5:
Włóż piersi do wrzącego mleka i podgrzewaj na średnim ogniu przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia. !!! Jeśli Twoje piersi są duże, lepiej gotować mięso przez 2-3 minuty. I upewnij się, że mleko nie ucieka.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką.
Krok 7:
Owinąć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia na 2 godziny.
Krok 8:
Wyjmij piersi z mleka i pokrój w cienkie plasterki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g