marynowany groszek na zimę domowej roboty

pyszny marynowany zielony groszek w domu! Zielony groszek jest podstawą wielu sałatek, zup i dań na ciepło. Wiele osób lubi groszek w puszkach jeść nawet tak łyżką, jak samodzielne danie. I nie bez powodu, ponieważ groszek w puszkach jest bardzo smaczny, słodki i soczysty. Okazuje się, że zielony groszek w puszkach nie musi być kupowany w sklepie, można go łatwo marynować w domu, używając świeżych zbiorów z witryny. Najważniejsze jest użycie mlecznego młodego groszku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 70 % 28 g
164 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Zielony groszek najlepiej marynować w okresie dojrzałości mlecznej, kiedy ziarna są soczyste, delikatne i słodkie. W razie potrzeby do marynaty można użyć goździków i ziele angielskie. ale nawet bez tych przypraw marynowany groszek okazuje się bardzo smaczny. Sok z cytryny można zastąpić kwasem cytrynowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwieramy strąki grochu, wybieramy dobre ziarna, bez robaków, uszkodzeń i zgnilizny. Włóż groszek do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar zanieczyszczeń i brudu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól wodzie spłynąć z grochu. Włóż groszek do rondla, napełnij wodą i pozostaw na kilka godzin. Jeśli groszek jest już bardzo dojrzały, lepiej pozostawić go namoczyć na noc. Młody nie musi moczyć przez długi czas.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę, ponownie spłucz. Napełnij zimną wodą i podpal, zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z jednej cytryny (lub kwasu cytrynowego), aby groszek zachował jasnozielony kolor i gotuj przez około 3 minuty. Nie musisz gotować dłużej, w przeciwnym razie zielony groszek może się marszczyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równolegle przygotowujemy marynatę. Wlej zimną czystą wodę do rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj wodę. Dodaj ocet, ponownie zagotuj. Wyłącz ogień. Wstępnie sterylizujemy słoiki z groszkiem. Banki, oczywiście, lepiej wziąć mały rozmiar. Możesz wysterylizować słoiki w wygodny sposób, w rondlu z szmatką na dole lub w piekarniku. Pokrywki należy również zagotować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij groszek marynatą, aby całkowicie zakrył groszek. Pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy je przez 10 minut słoiki o pojemności 0,5 litra. Zwijamy słoiki pokrywkami. Ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu na zimę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Groszek marynowany na zimę jest gotowy. Zimą pozostaje tylko otworzyć słoik i dodać zielony groszek do dowolnego dania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy