skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Zielony groszek najlepiej marynować w okresie dojrzałości mlecznej, kiedy ziarna są soczyste, delikatne i słodkie. W razie potrzeby do marynaty można użyć goździków i ziele angielskie. ale nawet bez tych przypraw marynowany groszek okazuje się bardzo smaczny. Sok z cytryny można zastąpić kwasem cytrynowym.
Krok 2:
Otwieramy strąki grochu, wybieramy dobre ziarna, bez robaków, uszkodzeń i zgnilizny. Włóż groszek do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar zanieczyszczeń i brudu.
Krok 3:
Pozwól wodzie spłynąć z grochu. Włóż groszek do rondla, napełnij wodą i pozostaw na kilka godzin. Jeśli groszek jest już bardzo dojrzały, lepiej pozostawić go namoczyć na noc. Młody nie musi moczyć przez długi czas.
Krok 4:
Spuść wodę, ponownie spłucz. Napełnij zimną wodą i podpal, zagotuj, dodaj wyciśnięty sok z jednej cytryny (lub kwasu cytrynowego), aby groszek zachował jasnozielony kolor i gotuj przez około 3 minuty. Nie musisz gotować dłużej, w przeciwnym razie zielony groszek może się marszczyć.
Krok 5:
Równolegle przygotowujemy marynatę. Wlej zimną czystą wodę do rondla. Dodaj cukier i sól, wymieszaj, zagotuj wodę. Dodaj ocet, ponownie zagotuj. Wyłącz ogień. Wstępnie sterylizujemy słoiki z groszkiem. Banki, oczywiście, lepiej wziąć mały rozmiar. Możesz wysterylizować słoiki w wygodny sposób, w rondlu z szmatką na dole lub w piekarniku. Pokrywki należy również zagotować.
Krok 6:
Napełnij groszek marynatą, aby całkowicie zakrył groszek. Pokrywamy słoiki pokrywkami i sterylizujemy je przez 10 minut słoiki o pojemności 0,5 litra. Zwijamy słoiki pokrywkami. Ostudzić w temperaturze pokojowej i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu na zimę.
Krok 7:
Groszek marynowany na zimę jest gotowy. Zimą pozostaje tylko otworzyć słoik i dodać zielony groszek do dowolnego dania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g