Sałatka z wędzoną piersią i świeżym ogórkiem

lekki w składzie, z dostępnych składników, jasny, pyszny. Sałatka z wędzoną piersią i świeżym ogórkiem, przygotowana warstwami w kulinarnym pierścieniu, wygląda bardzo elegancko i świeżo. Część warzywną można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Na świąteczny stół i na co dzień.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną sałatkę z wędzoną piersią i świeżym ogórkiem? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mięso z wędzonej piersi można zastąpić mięsem z podudzi lub udek. Możesz wziąć dowolny ser, który Ci się podoba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w małe paski lub drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest twarda, nie jest uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Jeden długi ogórek można zastąpić 2 krótkimi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić w paski. Możesz pokroić całą główkę kapusty lub zdemontować ją na osobne liście. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej delikatna, odetnij białe części na środku liścia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój na małe kawałki. Możesz po prostu rozłożyć mięso na włókna. Możesz zastąpić wędzonego kurczaka zwykłym gotowanym lub smażonym filetem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce lub pokrój w małe paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz natychmiast zetrzeć żółtka, ale lepiej bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania o średnicy 12-16 cm. Najpierw ułóż wędzonego kurczaka i posmaruj go majonezem. Majonez przeniosłem do worka do szprycowania, aby był wygodniejszy do nakładania na sałatkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie, pokrywając każdą warstwę majonezem, ułóż świeży ogórek, starty ser, posiekane białka. W razie potrzeby możesz posypać warstwy solą i pieprzem. Ale zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż starte żółtka na białkach. Zetrę je na wierzchu na drobnej tarce. Zalej żółtka majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnia warstwa to rozdrobniona kapusta pekińska. Nie trzeba go podlewać majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Jeśli nie masz czasu i ochoty układać sałatki warstwami, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Sałatkę z wędzoną piersią z kurczaka i świeżym ogórkiem udekoruj pomidorkami koktajlowymi i ziołami do smaku. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy