skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną sałatkę z wędzoną piersią i świeżym ogórkiem? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Mięso z wędzonej piersi można zastąpić mięsem z podudzi lub udek. Możesz wziąć dowolny ser, który Ci się podoba.
Krok 2:
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w małe paski lub drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest twarda, nie jest uszkodzona i gorzka, nie jest konieczna do cięcia. Jeden długi ogórek można zastąpić 2 krótkimi.
Krok 3:
Kapustę pekińską umyć, osuszyć i pokroić w paski. Możesz pokroić całą główkę kapusty lub zdemontować ją na osobne liście. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej delikatna, odetnij białe części na środku liścia.
Krok 4:
Obierz wędzoną pierś ze skóry i kości i pokrój na małe kawałki. Możesz po prostu rozłożyć mięso na włókna. Możesz zastąpić wędzonego kurczaka zwykłym gotowanym lub smażonym filetem.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce lub pokrój w małe paski.
Krok 6:
Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz natychmiast zetrzeć żółtka, ale lepiej bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 8:
Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania o średnicy 12-16 cm. Najpierw ułóż wędzonego kurczaka i posmaruj go majonezem. Majonez przeniosłem do worka do szprycowania, aby był wygodniejszy do nakładania na sałatkę.
Krok 9:
Następnie, pokrywając każdą warstwę majonezem, ułóż świeży ogórek, starty ser, posiekane białka. W razie potrzeby możesz posypać warstwy solą i pieprzem. Ale zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.
Krok 10:
Połóż starte żółtka na białkach. Zetrę je na wierzchu na drobnej tarce. Zalej żółtka majonezem.
Krok 11:
Ostatnia warstwa to rozdrobniona kapusta pekińska. Nie trzeba go podlewać majonezem. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę. Jeśli nie masz czasu i ochoty układać sałatki warstwami, możesz po prostu połączyć wszystkie składniki w salaterce, doprawić majonezem i wymieszać.
Krok 12:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Sałatkę z wędzoną piersią z kurczaka i świeżym ogórkiem udekoruj pomidorkami koktajlowymi i ziołami do smaku. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g