skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić sałatkę słonecznikową z kukurydzą i grzybami? Na początek ugotuj marchewki do całkowitego ugotowania, ostudź, obierz. Drobno posiekaj filet z kurczaka. Następnie usmaż przygotowanego kurczaka na oleju, aż będzie całkowicie ugotowany, sól. Następnie zetrzyj marchewki na średniej tarce. Jajka na twardo zetrzyj również na średniej tarce. Drobno posiekaj pieczarki w puszkach. Pokrój obraną cebulę w pierścienie lub półpierścienie. Na dużym naczyniu ułóż wszystkie składniki warstwami. Zacznij od ułożenia fileta z kurczaka równą warstwą, posmaruj majonezem. Następnie połóż marchewkę na kurczaku, posmaruj majonezem. Następnie połóż pieczarki na marchewce, ponownie posmaruj warstwę majonezem. Teraz włóż cebulę, a następnie jaja kurze, ponownie posmaruj majonezem. Następnie połóż kukurydzę w puszkach na jajach. ułóż chipsy wzdłuż krawędzi sałatki, aby uzyskać rodzaj "rumianku". Możesz również ozdobić sałatkę "biedronką" z małego pomidora i oliwek. Następnie podawaj sałatkę do stołu.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g