Sałatka słonecznikowa z kukurydzą i grzybami

pokochasz tę uroczą sałatkę!Obfite i smaczne! Uwielbiam gotować nie tylko pyszne, ale także piękne potrawy. To od serwowania w dużej mierze zależy & quot; sukces & quot; konkretnego jedzenia, a szczególnie dotyczy to świątecznego stołu. Jedną z moich ulubionych sałatek pod tym względem jest sałata słonecznikowa. I to właśnie jego przepis kulinarny podzielę się z wami teraz.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 33 % 10 g
195 kcal
IG: 20 / 40 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

jak zrobić sałatkę słonecznikową z kukurydzą i grzybami? Na początek ugotuj marchewki do całkowitego ugotowania, ostudź, obierz. Drobno posiekaj filet z kurczaka. Następnie usmaż przygotowanego kurczaka na oleju, aż będzie całkowicie ugotowany, sól. Następnie zetrzyj marchewki na średniej tarce. Jajka na twardo zetrzyj również na średniej tarce. Drobno posiekaj pieczarki w puszkach. Pokrój obraną cebulę w pierścienie lub półpierścienie. Na dużym naczyniu ułóż wszystkie składniki warstwami. Zacznij od ułożenia fileta z kurczaka równą warstwą, posmaruj majonezem. Następnie połóż marchewkę na kurczaku, posmaruj majonezem. Następnie połóż pieczarki na marchewce, ponownie posmaruj warstwę majonezem. Teraz włóż cebulę, a następnie jaja kurze, ponownie posmaruj majonezem. Następnie połóż kukurydzę w puszkach na jajach. ułóż chipsy wzdłuż krawędzi sałatki, aby uzyskać rodzaj "rumianku". Możesz również ozdobić sałatkę "biedronką" z małego pomidora i oliwek. Następnie podawaj sałatkę do stołu.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy