tłuczone ziemniaki z rybą

puree ziemniaczane i chrupiąca smażona ryba! Ugotujemy jednocześnie delikatne, przewiewne tłuczone ziemniaki i chrupiącą, złotą smażoną rybę. Pełny lunch lub kolacja dla dużej rodziny. Wszystko jest przygotowywane prosto i szybko!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 32 % 10 g
189 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ugotujemy pełny posiłek z tłuczonych ziemniaków i smażonej ryby. Ryba może być absolutnie dowolna: mam halibuta. Może to być filet rybny i stek rybny - pożądane jest tylko, aby ryba nie była bardzo koścista.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z łyżeczką soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj rybę, w razie potrzeby pokrój na małe kawałki, zwiń ze wszystkich stron w mieszankę mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni (najlepiej, jeśli jest nieprzywierająca) rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: zarówno słonecznikowy, jak i oliwkowy, ale aby nie przypalił się na patelni, polecam używać rafinowanego oleju roślinnego do smażenia. Ułóż panierowaną rybę i smaż na małym ogniu z jednej strony przez około 7-8 minut, aż będzie złocista.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ostrożnie odwróć rybę i smaż do miękkości, około 7-8 minut dłużej. W razie potrzeby powtórz procedurę pieczenia po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia ryby przygotuj tłuczone ziemniaki. Umyj i obierz ziemniaki.Spróbuj cienko odciąć skórę, najlepiej użyć do tego celu obieraczki do warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obrane ziemniaki pokroić losowo i włożyć do garnka, w którym ugotujesz puree.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz ziemniaki i przykryj czystą, przefiltrowaną wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I obrany ząbek czosnku. Nada gotowemu daniu niepowtarzalny smak. Na średnim ogniu zagotuj i gotuj przez 25 minut pod przykryciem. Następnie spuść wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ciepłe mleko do gotowego ziemniaka. Mleko musi być ciepłe. Jeśli jest zimno, tłuczone ziemniaki będą szare.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj masło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgnieć za pomocą popychacza lub specjalnej dyszy.Nie polecam ubijania puree mikserem, chyba że mikser ma specjalnie nasadkę do puree. Zwykła dysza trzepaczka w żadnym wypadku nie nadaje się do robienia tłuczonych ziemniaków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj tłuczone ziemniaki ze smażoną rybą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Halibut gotowany - 216   kcal/100g
  • Halibut świeży - 102   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy