skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Ugotujemy pełny posiłek z tłuczonych ziemniaków i smażonej ryby. Ryba może być absolutnie dowolna: mam halibuta. Może to być filet rybny i stek rybny - pożądane jest tylko, aby ryba nie była bardzo koścista.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z łyżeczką soli.
Krok 3:
Umyj rybę, w razie potrzeby pokrój na małe kawałki, zwiń ze wszystkich stron w mieszankę mąki.
Krok 4:
Na patelni (najlepiej, jeśli jest nieprzywierająca) rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: zarówno słonecznikowy, jak i oliwkowy, ale aby nie przypalił się na patelni, polecam używać rafinowanego oleju roślinnego do smażenia. Ułóż panierowaną rybę i smaż na małym ogniu z jednej strony przez około 7-8 minut, aż będzie złocista.
Krok 5:
Następnie ostrożnie odwróć rybę i smaż do miękkości, około 7-8 minut dłużej. W razie potrzeby powtórz procedurę pieczenia po obu stronach.
Krok 6:
Podczas smażenia ryby przygotuj tłuczone ziemniaki. Umyj i obierz ziemniaki.Spróbuj cienko odciąć skórę, najlepiej użyć do tego celu obieraczki do warzyw.
Krok 7:
Obrane ziemniaki pokroić losowo i włożyć do garnka, w którym ugotujesz puree.
Krok 8:
Opłucz ziemniaki i przykryj czystą, przefiltrowaną wodą.
Krok 9:
Dodaj sól.
Krok 10:
I obrany ząbek czosnku. Nada gotowemu daniu niepowtarzalny smak. Na średnim ogniu zagotuj i gotuj przez 25 minut pod przykryciem. Następnie spuść wodę.
Krok 11:
Wlej ciepłe mleko do gotowego ziemniaka. Mleko musi być ciepłe. Jeśli jest zimno, tłuczone ziemniaki będą szare.
Krok 12:
Dodaj masło.
Krok 13:
Rozgnieć za pomocą popychacza lub specjalnej dyszy.Nie polecam ubijania puree mikserem, chyba że mikser ma specjalnie nasadkę do puree. Zwykła dysza trzepaczka w żadnym wypadku nie nadaje się do robienia tłuczonych ziemniaków.
Krok 14:
Podawaj tłuczone ziemniaki ze smażoną rybą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Halibut gotowany - 216 kcal/100g
- Halibut świeży - 102 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g