dżem moroszki na zimę

Jasny, smaczny i zdrowy dżem z moroszki! Północna jagoda zebrała wiele witamin, jest bardzo przydatna. Dlatego na pewno gotuję z niego dżem i zamrażam na zimę. Z dżemu można gotować zimą ciasta, galaretkę i wiele innych.
MashenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
195 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min

jak gotować dżem moroszki na zimę?

1. Posortuj moroszkę i spłucz pod wodą na sicie. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
2. Aby przygotować syrop, wlej wodę do rondla i wlej cukier, wymieszaj. Gdy kryształy się rozpuszczą, gotuj przez kolejne pięć minut.
3. Umieść jagody moroszki w syropie i delikatnie wymieszaj. Gdy piana zacznie się tworzyć, usuń ją. Od momentu wrzenia gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Wyłącz ogrzewanie i pozwól dżemowi ostygnąć. Powtórz procedurę trzy razy.
4. Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, ostudź i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Moroszka - 30   kcal/100g

Podobne przepisy