skład / składniki
metoda gotowania
jak gotować dżem moroszki na zimę?
1. Posortuj moroszkę i spłucz pod wodą na sicie. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
2. Aby przygotować syrop, wlej wodę do rondla i wlej cukier, wymieszaj. Gdy kryształy się rozpuszczą, gotuj przez kolejne pięć minut.
3. Umieść jagody moroszki w syropie i delikatnie wymieszaj. Gdy piana zacznie się tworzyć, usuń ją. Od momentu wrzenia gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Wyłącz ogrzewanie i pozwól dżemowi ostygnąć. Powtórz procedurę trzy razy.
4. Umieść gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, ostudź i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Moroszka - 30 kcal/100g