galaretka z kaszy manny

witaminowa i lekka uczta to idealne śniadanie na dobry dzień! Do takiej galaretki nie potrzebujesz skrobi, ponieważ kasza manna zapewnia pożądaną konsystencję. Spróbuj-to bardzo smaczny i zdrowy deser. Jeśli weźmiesz słodkie jabłka, nie możesz dodać cukru.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
66 kcal
IG: 58 / 42 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Umyj i obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, Usuń strąki nasion,łodygi.
2. Włóż ćwiartki jabłka do rondla, zalej niewielką ilością wody. Umieść patelnię na małym ogniu, gotuj jabłka przez 5-10 minut (aż będą miękkie).
3. W osobnym rondlu zagotuj mleko. Przez sito przesiej do niego semolinę, ciągle mieszając.
4. Dodaj cukier zwykły i waniliowy, mieszaj, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
5. Ubij jabłka blenderem, połącz je z semoliną. Ponownie ubij.
6. Rozłóż powstałą masę na miseczkach, wstaw do lodówki na godzinę.

galaretka z Manny jest gotowa.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy