Sałatka z piersi kurczaka i orzechów włoskich

pyszne i apetyczne, ze zwykłych potraw, na wakacje! Sałatka z piersią kurczaka i orzechami włoskimi ozdobi każdy świąteczny stół. Można go przygotować zarówno we wspólnej salaterce, układając warstwami, jak i partiami, dekorując pierścieniem kulinarnym.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 15 g
tłuszcze 65 % 31 g
węglowodany 4 % 2 g
341 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i orzechów włoskich? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania tej sałatki potrzebne będą orzechy włoskie. Posiekaj je trochę nożem, aby były mniejsze, ale nie na mąkę. Następnie podsmaż orzechy na gorącej, suchej patelni. Nie pomijaj tego kroku. Po prażeniu orzechy staną się bardziej aromatyczne i chrupiące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Schłodzić gotowany filet z kurczaka i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Taka sałatka będzie świetnie wyglądać w porcji. Dlatego użyj do tego pierścienia do serwowania. Umieść pierścień na przygotowanym talerzu, w którym ta sałatka zostanie podana do stołu. Włóż mięso z kurczaka do pierścienia sałatkowego. Dociśnij trochę łyżką, aby kawałki nie rozpadły się podczas zdejmowania pierścienia. Posmaruj mięso warstwą majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka obrać ze skorupy i zetrzeć na średniej tarce. Ułóż starte jajka w następnej warstwie. A także posmaruj je majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser osobno na średniej tarce. Łyżką ułóż ser w pierścieniu w następnej warstwie. Posmaruj majonezem. Lekko dociśnij wszystkie warstwy sałatki i zdejmij pierścień do serwowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż prażone orzechy włoskie górną warstwą. Sałatka jest gotowa. Schłodź go trochę w lodówce i podawaj. Smacznego!

będzie bardzo piękne i niezwykłe, jeśli ugotujesz i podasz taką sałatkę w małych miseczkach. Taki serwis jest bardziej na uroczystą okazję niż na zwykłą kolację. Chociaż możesz zamienić zwykły stół w świąteczny. 

aby uzyskać soczystość, możesz dodać jabłka lub ananasy do takiej sałatki. Owoce doskonale cieniują taką sałatkę i nadają jej lekkości.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

ser do tego dania wystarczy twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy