skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę Olivier z językiem wołowym i ogórkami? Opcji kulinarnych przepisów na sałatkę Olivier znam kilka, ale ten najbardziej mi się podoba. Obok tego przepisu możesz umieścić znak "jedzenie na wakacje".
najpierw robię majonez. Biorę trzy żółtka i ubijam je olejem roślinnym, gdy majonez zacznie gęstnieć, dodaję sok z cytryny i sól.
marchewki i ziemniaki wolę nie gotować, ale piec w folii w piekarniku, więc warzywa lepiej zachowują witaminy, aromat i smak, a ponadto są przygotowywane w ten sposób znacznie szybciej.
język wołowy gotuję z dużą ilością świeżego i suszonego koperku. Gotowe warzywa i zimny solony język pokroić w drobną kostkę, wymieszać. W ten sam sposób kroję solone i świeże ogórki i razem ze świeżym i konserwowanym groszkiem Łączę z wcześniej pokrojonym językiem i warzywami. Następnie biorę słodko-kwaśne jabłka i kroję je odpowiednio w małą kostkę, Łączę z prawie gotową sałatką.
gotowane jajka przepiórcze kroję na połówki, dodaję do sałatki i mieszam. Teraz kolej na majonez, Dodaj do niego musztardę i dopraw sałatkę, wymieszaj. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek, ponownie wymieszaj. Możesz podawać w łodziach ze świeżych ogórków, ale przygotowuję tę sałatkę tylko w Nowy Rok i podaję, jak to jest w starej dużej salaterce. W tym przepisie podaję liczbę składników na porcję
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal / 100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g