sałatka Olivier z językiem wołowym i ogórkami

prawdziwy król tradycyjnych potraw zajmie również miejsce na twoim stole!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 87 % 45 g
węglowodany 8 % 4 g
424 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić sałatkę Olivier z językiem wołowym i ogórkami? Opcji kulinarnych przepisów na sałatkę Olivier znam kilka, ale ten najbardziej mi się podoba. Obok tego przepisu możesz umieścić znak "jedzenie na wakacje".

najpierw robię majonez. Biorę trzy żółtka i ubijam je olejem roślinnym, gdy majonez zacznie gęstnieć, dodaję sok z cytryny i sól.

marchewki i ziemniaki wolę nie gotować, ale piec w folii w piekarniku, więc warzywa lepiej zachowują witaminy, aromat i smak, a ponadto są przygotowywane w ten sposób znacznie szybciej.

język wołowy gotuję z dużą ilością świeżego i suszonego koperku. Gotowe warzywa i zimny solony język pokroić w drobną kostkę, wymieszać. W ten sam sposób kroję solone i świeże ogórki i razem ze świeżym i konserwowanym groszkiem Łączę z wcześniej pokrojonym językiem i warzywami. Następnie biorę słodko-kwaśne jabłka i kroję je odpowiednio w małą kostkę, Łączę z prawie gotową sałatką.

gotowane jajka przepiórcze kroję na połówki, dodaję do sałatki i mieszam. Teraz kolej na majonez, Dodaj do niego musztardę i dopraw sałatkę, wymieszaj. Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek, ponownie wymieszaj. Możesz podawać w łodziach ze świeżych ogórków, ale przygotowuję tę sałatkę tylko w Nowy Rok i podaję, jak to jest w starej dużej salaterce. W tym przepisie podaję liczbę składników na porcję

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal / 100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal / 100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy